RESULTATERFINANS

168 milliarder kroner forsvant i løpet av timer

Står vi nå foran det store krakket i Internett-aksjer, spør det amerikanske finansmarkedet seg etter at de ledende Internett-aksjene i går stupte dramatisk. America Online falt ufattelige 168 milliarder kroner.

Einar Ryvarden
20. apr. 1999 - 11:18

Amerikanske analytikere frykter nå for at markedet står foran det de kaller en større korreksjon (og aksjeeierne kaller et krakk). Siden i fjor høst da aksjer som Amazon, America Online, Yahoo, Excite og Lycos mangedoblet sine kurser, har blant andre Bill Gates og sentralbanksjefen Alan Greenspan advart mot et snarlig fall.

Advarslene skyldes at mange mener at kursene på mange Internett-selskaper har passert alle forhåpninger om fremtidig inntjening og gått over til å bli rene pengespill. De høye oddsene skaper store svingninger i markedet: Fra lunsj til stengetid, falt den teknologitunge Nasdaq-indeksen med 5,6 prosent. Et slikt fall pleier også å påvirke de store norske teknologiaksjene som Merkantildata.

Verst gikk det utover de største Internett-aksjene. Selskaper som Amazon, America Online og Yahoo falt henholdsvis 16,3, 17,8 og 13,5 prosent i løpet av ettermiddagstimene. America Online, den største Internett-leverandøren i USA og eier av Netscape, falt altså utrolige 168 milliarder kroner i verdi i løpet av noen timer. Ved børsens stengetid i går var selskapet verdt "bare" 831 milliarder kroner (108.233 millioner dollar).

Amerikanske medier antyder at fallet kan ha blitt utløst av Compaqs avgjørelse om å sparke sin toppsjef Eckhard Pfeiffer. For mange småinvestorer som eier Internett-aksjer ble nok først i går klar over hvor dårlig det sto til i mektige Compaq. Det gikk derfor også hardt utover de mer stabile og mer realistisk prisede store dataselskapene. Compaq falt 3,7 prosent og IBM falt 2,13 mens høyt prisede Dell falt hele 7,35 prosent i går.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.