17 tommers bredskjerm på bærbar Mac

Apple vil gjøre 2003 til året der de bærbare Mac-ene virkelig slår gjennom. Den største er en ny Powerbook, med 17 tommers skjerm i bredformat.

Apple lanserte sin Titanium Powerbook G4 for to år siden, og mener maskinen fortsatt holder stand som den bærbare PC-en alle innerst inne ønsker seg. Steve Jobs sa på innledningstalen til den pågående Macworld-utstillingen i San Francisco at han snart vil selge flere bærbare enn stasjonære Mac-er. Derfor er tilbudet av bærbare Mac-er utvidet med to modeller av Powerbook G4 som skiller seg klart ut fra den opprinnelige.

Powerbook 17" G4 er Apples største bærbare, og en fullverdig erstatning for en avansert stasjonær modell. Den har 17 tommers skjerm i bredformat (16/10), en oppløsning på 1440 ganger 900 punkter, og veier 3,1 kilogram.

- Det mest utrolige produktet vi har laget noen gang. Den mest avanserte bærbare verden noen gang har framstilt, var Jobs' beskjedne karakteristikker.

Designet var svært vanskelig, forklarte Jobs. Maskinen er bygget rundt 17 tommers skjermen som tilbys iMac-modellene. Den er langt bredere enn tastaturet. For å få tilstrekkelig stivhet, har Apple tydd til en spesiell type aluminniumslegering, hentet fra luftfarten.

Inni er det en G4-prosessor i 1 GHz, Geforce 4-grafikk med 64 MB minne, 512 MB hovedminne og 60 GB disk. Bluetooth og høyhastighets trådløst Ethernet - 54 Mb/s etter 802.11g-standarden - er innebygget. I tillegg er det doble USB-utganger, Firewire 800 og Firewire 400/800-utganger, gigabit-Ethernet, tre videoutganger, PC-kort og lyd.

Bredformatet på skjermen er spesielt godt egnet for grafisk arbeid, og for situasjoner der det er påkrevet å ha samtidig tilgang til flere dokumenter. Batteritiden er anslått til 4,5 timer, trass i den store skjermen.

For arbeid i dempet belysning, er det lagt inn en sensor som merker seg for mørkt det er i rommet, og som tenner bakgrunnsbelysning på tastene i tilpasset styrke.

Powerbook 12" G4 er Apples minste bærbare, og antakelig verdens minste bærbare PC med innebygget optisk drev. Den kan fåes i flere varianter, også som DVD-brenner. Vekten er 2,1 kg. Tastaturet har normal størrelse, og rekker helt ut til kantene. Den er noe tykkere enn 17" G4, og leveres med 40 GB disk og 256 MB minne. Grafikken er også noe mer beskjeden. Oppløsningen er 1024 ganger 768. Bluetooth er standard, men høyhastighets trådløst Ethernett krever et lite tillegg. Antennene er i skjermen, som på storebror. Prisen starter på 1799 dollar. Med DVD-brenner og trådløst Ethernett er prisen 300 dollar mer.

Standard operativsystem, som på alle Mac fra og med slutten av januar, er Mac OS X. De nye modellene skal være tilgjengelige i februar.

Til toppen