KARRIERE

18.000 mister jobben i Microsoft

Nå er det offisielt. Dramatiske kutt.

Toppsjef Satya Nadella kunngjør i dag den største nedbemanningen i Microsofts 39-årige historie. Kuttene kommer få måneder etter at han overtok toppjobben etter Steve Ballmer.
Toppsjef Satya Nadella kunngjør i dag den største nedbemanningen i Microsofts 39-årige historie. Kuttene kommer få måneder etter at han overtok toppjobben etter Steve Ballmer. Bilde: (c) Daniel Schnettler/dpa/Corbis/All Over Press
17. juli 2014 - 14:27

Microsoft har akkurat bekreftet at de kvitter seg med opptil 18.000 ansatte.

Ryktene har svirret i flere uker og bare tiltatt i styrke de siste dagene. Toppsjef Satya Nadella har nå publisert et lengre brev hvor han tallfester kuttene.

– Vi skal nå begynne prosessen med å redusere staben med opptil 18.000 stillinger i løpet av neste år, skriver Nadella.

    Les også:

Umiddelbart er det klart at kuttrunden blir den største i programvaregigantens 39-årige historie. Sist selskapet slipte sparekniven var for fem år siden da rundt 5.800 ble overflødige. Det var de første masseoppsigelsene i selskapet noen gang.

Av totalen som nå blir overflødige regner selskapet med at 12.500 stillinger forsvinner fra Nokias mobildivisjon, som de kjøpte opp opp for 7,2 milliarder dollar tidligere i år. Det ble overført om lag 25.000 ansatte som ledd i den transaksjonen. Nå vil Microsoft kvitte seg med halvparten av den gamle finske nasjonalstoltheten.

– I arbeidet med å få synergier og strategisk omlegging av Nokias enheter og tjenester så er det ventet å berøre rundt 12.500 stillinger, både profesjonelle og fabrikkansatte, fortsetter Microsofts konsernsjef.

Ganske umiddelbart går de i gang med å fjerne de første 13.000 av de totalt 18.000 stillingene som forsvinner. De berørte skal få beskjed i løpet av de kommende seks månedene.

– Det er viktig å legge til at selv om vi fjerner stillinger på noen områder, så skapes det nye stillinger i visse andre strategiske områder. Mitt løfte til deg er at vi skal gå gjennom denne prosessen på en mest mulig gjennomsiktig og tankefull måte, skriver Satya Nadella i brevet som går ut til samtlige av selskapets nå 127.000 ansatte i verden.

Alle som mister jobben skal få tilbud om en eller annen form for sluttpakke, lover han. Det fremgår ikke detaljer om hva slags kompensasjon de kan vente seg.

– Alle kan forvente å bli behandlet med den respekten de fortjener for deres bidrag til dette selskapet.

I forrige uke varslet Nadella en kraftig omstilling og ny kurs for selskapet. Allerede da antydet han at kursendringen ville få konsekvenser også for hvor mange ansatte de trenger.

Ikke mer «Android»

Nadella røper i dagens brev også at de legger ned satsingen på Nokia X-serien. Dette var smartmobiler basert på en slags klonet utgave av Googles Android-operativsystem, men uten konkurrentens tjenester, og et brukergrensesnitt som mer minnet om Microsofts egen Windows Phone.

digi.no har bedt Microsoft Norge om en kommentar for å høre i hvilken grad nedbemanningene får konsekvenser også for avdelingen her til lands.

Kommunikasjonsdirektør Christine Korme sender oss lenkene til det allerede omtalte brevet, men har ellers lite detaljer å komme med.

– Utover informasjonen som er gitt i linkene over har vi ikke flere detaljer å dele nå. Dette er en global prosess. Gjennomføringen varierer fra land til land, i henhold til lokale lover og bestemmelser. I en del land er denne typen prosesser underlagt konsultasjoner med ansatte og/eller ekstern gjennomgang. På grunn av dette har vi ikke markedsspesifikke tall, skriver Korme til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.