JAILBREAK

19-åring hacket nye iPhone

Her demonstrerer den italienske tenåringen kjøring av Cydia på en ny iPhone 7.
Her demonstrerer den italienske tenåringen kjøring av Cydia på en ny iPhone 7. Bilde: Faksimile @qwertyoruiopz/Twitter
23. sep. 2016 - 10:38

Luca Todesco (19) skal være den første som har klart å knekke kopisperren på Apples nye flaggskip, som ble lansert i forrige uke.

Han har også tidligere klart å omgå sikkerheten og begrensningene på smarttelefonen, en prosess populært kalt jailbreaking. 

Denne gangen tok det bare ett døgn å utnytte et knippe sårbarheter, som den italienske hackeren har avdekket på en ny iPhone 7 med operativsystemet iOS 10, skriver nettstedet Motherboard.

Tenåringen med hackeraliaset «qwertyoruiop» har lagt ut bevis i et videoklipp på Youtube, der enheten kjører Cydia, en velkjent applikasjon brukt til å laste ned tredjepartsprogramvare for de som har jailbreaket telefonen sin.

iPhone 7 jailbreak

Ifølge nettstedet 9to5mac har nok imidlertid interessen for jailbreaking avtatt de siste årene, men ikke desto mindre er det et levende utviklermiljø som jobber med dette.

Les også: Minst 10 millioner iPhone-brukere har lastet ned falsk Pokémon

Kan være verdt mye penger

Hva Todesco vil gjøre videre med nulldagssårbarhetene han har avdekket er foreløpig uklart.

Slik kunnskap har for lengst blitt en handelsvare som kjøpes og selges for store verdier.

Hvis han velger å dele funnet på ansvarlig vis med Apple, så kan det kvalifisere til en ganske betydelig dusør på opptil 200.000 dollar, etter en ordning som nylig ble innført.

Ifølge Motherboard er dette en av mulighetene 19-åringen nå vurderer, men først skal han «finpusse» på sårbarhetene.

Bedre app-sikkerhet: – Positivt at Apple tvinger fram dette

Apple advarer

Overfor nettstedet sier iOS-hackeren at han planlegger å gjøre knekketeknikken tilgjengelig på et eget nettsted, slik at hvem som helst kan jailbreake iPhone 7 nærmest ved et tastetrykk.

Apple advarer sterkt mot slik modifisering av iOS, ettersom det å åpne for administrative rettigheter og installasjon av tredjeparts ikke-autorisert programvare nødvendigvis innebærer økt sikkerhetsrisiko. Prosessen fjerner noen av lagene med sikkerhet som er ment å beskytte brukeren. Apple hevder dessuten at det også kan føre til ustabilitet, samt dårligere batteritid.

Høstrengjøring: Apple skal fjerne mange apper fra App Store

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.