BEDRIFTSTEKNOLOGI

1992 - Mac OS på Intel-maskiner

For fem år siden kastet en gruppe utviklere fra Apple seg i stillhet ut i et prosjekt mange trodde var umulig å få til:å få Mac OS til å kjøre på Intel prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. nov. 1997 - 13:38

Ifølge San Jose Mercury News fikk gruppen en knapp deadline, allehelgensaften (31. oktober) 1992. De klarte fristen, men i midten av 1993 ble prosjektet, Star Trek, lagt ned på grunn av interne stridigheter i Apple. I dag, fem år etter, antar man at Apple igjen beveger seg mot Intel prosessorer.

Hvis Apple hadde kommet Microsofts Windows 95 i forkjøpet med et Mac OS for Intel baserte PC-er, kunne PC-verdenen ha sett ganske annerledes ut?

Hva var så årsakene til at Apple forkastet Star Trek?

Ifølge San Jose Mercury News kan hovedgrunnen ha vært at de viktigste støttepersonene for prosjektet forsvant fra Apple av ulike grunner. På den tiden holdt Apple også på å konvertere sin programvare fra Motorola 68000-prosessoren til PowerPC. Ledelsen var derfor redde for at en oppdeling av denne innsatsen til også å gjelde Intel-prosessorer ville forsinke begge prosjektene.

Men årsakene var flere.

Apple prøvde å overtale flere PC-produsenter til å inkludere operativsystemet i deres PC-er. Blant annet Dell var imponert over operativsystemet. Men Dell betalte Microsoft for Windows operativsystemet for hver PC-er som selskapet laget, uansett om PC-en ble levert med Windows eller ikke. Dell kunne derfor ikke inkludere Star Trek med mindre de fikk det gratis. Og det ville jo blitt vanskelig.

Apple måtte også overtale programvareindustrien til å omarbeide sine applikasjoner slik at de kunne kjøre på det nye systemet.

Likevel tror Fred Huxham, en av deltakerne på Star Trek prosjektet, at dette ikke ville tatt for mye tid.

-Det var helt klart fortsatt noen vanskelige problemer igjen, forteller han til San Jose Mercury News. - Jeg tror likevel vi kunne ha blitt ferdige, og det ville ha vært interessant, om ikke annet.

Huxham mener at hvis de hadde holdt timeplanen, ville de ha kommet på markedet ett år før Windows 95.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.