1998 ble et knallår for konsulentene

År 2000-problemet og god økonomiske tider gjorde 1998 til et knallår for de største konsulentselskapene. Andersen Consulting vokste mest, men IBM Global Service er fremdeles overlegent størst.

År 2000-problemet og god økonomiske tider gjorde 1998 til et knallår for de største konsulentselskapene. Andersen Consulting vokste mest, men IBM Global Service er fremdeles overlegent størst.

Ingen vil gi noen nøyaktige tall for Norge, men alt tyder på 1998 ble et gullår for de tre største konsulentselskapene IBM, Andersen Consulting og Cap Gemini.

Takket være en norsk økonomi på kokepunktet, år 2000-arbeidet og en rekke store SAP-prosjekter ble fjoråret noe konsulentbransjen vil mimre om i tyngre tider. Veksten har vært sterkt hemmet på grunnen av den store personalmangelen i bransjen.

IBM har ikke lagt frem tall, men kilder i bransjen sier til digi.no at selskapet går bra med marginer på 8-10 prosent. Samtidig har konsulentdelen vokst til å stå halvparten for halvparten av omsetningen.

Bjørn Evensen, sjef for IBMs Global Services-konsulentdivisjon i Norge vil ikke oppgi noen tall, men forteller til digi.no at han nå har 1250 ansatte og er godt fornøyd med fjoråret. Dette omfatter riktignok en del driftsfolk, men IBM kan skryte av å være størst.

Vekstvinneren i fjor var Andersen Consulting (AC). Selskapet vokste fra 615 millioner kroner i omsetning i 1997 til 860 millioner kroner i fjor. Samtidig forteller markedssjef Bjørn Boberg at antallet ansatte eksploderte fra 680 til 950. At AC rekrutterer de fleste ansatte rett fra skolen, er trolig årsaken til at selskapet har kunnet vokse raskere enn sine konkurrenter.

- Både vi og bransjen har vokst unaturlig fort i fjor. IT-bransjen beveger seg i sykluser - i år blir det flatere, sier Boberg. Likevel klarte vi å opprettholde marginene.

Boberg forteller at han nesten ikke mistet ansatte. Sammen med veksten dro han kraftig i fra erkekonkurrenten Cap Gemini.

Cap Gemini har nå 680 ansatte, etter å ha ansatt 190 og mistet 75 i løpet av året, forteller Kåre Berg, personalsjef på det norske kontoret. I tillegg kan han jobbe sammen med bedriftsrådgiverne Gemini Consulting som har 60 ansatte

Økonomidirektør i Cap Gemini Norge Roar Skogvold forteller at omsetningen hoppet fra 510 millioner kroner i 1997 til 635 millioner i fjor.

- Vi er fornøyd med lønnsomheten , sier Skogvold, og protesterer ikke på at nivået ligger på mellom 10-15 prosent.

Til toppen