BEDRIFTSTEKNOLOGI

2.000 jobber forsvinner med fusjonen

2.000 stillinger kommer til å forsvinne som en direkte følge av fusjonen mellom Telia og Telenor. Det er tidligere antydet reduksjoner på mellom 3.000 og 4.000 stillinger.

Herman Berg
31. mars 1999 - 10:13

Det svenske nyhetsbyrået TT melder at det skal spares mye penger gjennom effektivisering. Men at det ikke er sikkert at noen blir sagt opp.

Det nye telekonsernet uten navn regner med å kunne spare to til tre milliarder kroner årlig med samordningsfordeler som skal tre i kraft i år 2001.

Det er året etter at konsernet sannsynligvis kommer til å bli børsnotert. Fusjonspartnerne har satt som mål at børsen skal entres før 31. desember 2000.

Norske NTB skriver at de ansatte ikke er overbegeistret over at fusjonen knyttes til børsnotering og delprivatisering. De er opptatt av et sterkt statlig eierskap i det fusjonerte selskapet, til sammen minst 51 prosent.

I tiden fremover skal Telenor-ansatte over hele landet ha medlemsmøter og delta i arbeidsgrupper sammen med representanter fra ledelsen for å drøfte innholdet i fusjonsavtalen.

Det svenske fagforbundet Sekos representant Ronny Käck sier til TT at han er overbevist at nedbemanningen skal kunne håndteres gjennom kompetanseutvikling og at ingen vil få sparken.

Den svenske næringsministeren Bjørn Rosengren tror at det største norsk-svenske industriprosjektet til dags dato (blant annet med 51.000 ansatte), på sikt vil gi økt tilvekst og sysselsetting i den nye virksomheten.

Som en direkte følge av sammenslåingen kommer 2.000 tjenester til å forsvinne fram til år 2002. Personalinnskrekningene kommer til å bidra med reduserte kostnader i størrelsesorden 1,1-1,4 milliarder kroner, skriver TT.

Dessuten forsvinner sannsynligvis ytterligere noen tusen tjenester på grunn av stadige rasjonaliseringer.

Også de norske fagorganiserte er optimister: - Vi er spente på avtalens innhold og premisser, men frykter ikke oppsigelser, sier hovedtillitsvalgt Svein Eivind Solheim i Telenor til NTB.

De ansatte i Telenor har som mål å være tungt inne i den videre fusjonsprosessen , og Solheim sier at de

ansatte er positive til at fusjonen nå er i havn. Samtidig understreker han at fusjonsavtalen bør være i tråd med de forslag fagforeningene har kommet med for at de ansatte skal finne fusjonen fornuftig.

Han sier at de ansatte forventer at de fusjonerte selskapene greier å håndtere de omstillingsproblemer som måtte komme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.