BEDRIFTSTEKNOLOGI

2.800 servere i ett rack

«Project Moonshot» bygger datasentraler rundt ARM- og Atom-prosessorer.

HPs ny serverarkitektur bygges opp etter en hyperskalerbar arkitektur. I denne første varianten inneholder hver skuff 36 servere drevet av lavenergiprosessorer av typen Calxeda EnergyCore ARM Cortex.
HPs ny serverarkitektur bygges opp etter en hyperskalerbar arkitektur. I denne første varianten inneholder hver skuff 36 servere drevet av lavenergiprosessorer av typen Calxeda EnergyCore ARM Cortex. Bilde: HP
3. nov. 2011 - 11:32

HP presenterte i går kveld et nytt prosjekt beregnet på å fornye teknologi til datasentraler. Ideen er å bygge en ny hyperskalerbar serverplattform basert på lavenergiprosessorer som ARM og Intel Atom.

Lekkasjer i forkant av denne presentasjonen bekreftet at HP vurderer servere basert på ARM og at målgruppen først og fremst er store datasentraler.

Prosjektet er døpt Project Moonshot. Den omfatter en ny serverutviklingsplattform, døpt «HP Redstone Server Development Platform», en ny serie laboratorier – «HP Discovery Labs» – der kunder skal kunne prøvekjøre applikasjoner på den nye plattformen, og et partnerprogram – «HP Pathfinder Program» – for bedrifter som vil engasjere seg i prosjektet.

Hensikten med prosjektet er å bygge hyperskalerbare systemer der ressurser som lagring, nettverk, drift, energiforsyning og avkjøling skal deles mellom tusener av servere.

Basert på prototyper og forsøk hittil, tror HP det skal være mulig å bygge serversystemer som, sammenliknet med dagens, bruker 89 prosent mindre energi, tar 94 prosent mindre plass, og reduserer helhetlige kostnader med opptil 63 prosent.

Arbeidet med Project Moonshot kan betraktes som en videreføring av eksisterende produktpakker fra HP, særlig HP Data Center Smart Grid, og datasentralen HP EcoPOD, som markedsføres som verdens mest effektive datasentral. EcoPOD skal være rask og rimelig å installere, og skal dessuten drives med en brøkdel av energien som en tilsvarende konvensjonell datasentral ville krevd.

Et vesentlig brudd fra EcoPOD til Redstone-plattformen i Moonshot-prosjektet, er overgangen fra standard x86-prosessorer til mer energieffektive prosessorer.

I første omgang bygger Redstone på Calxeda EnergyCore ARM Cortex-prosessorer. HP varsler at framtidige utgaver også vil bygges rundt Intel Atom-prosessorer, og utelukker heller ikke andre prosessortyper.

Et første mål for Redstone er å bevise selve konseptet: En rack med mer enn 2800 servere, og minimalt behov for kabling, svitsjing og ekstra utstyr. HP snakker om en «97 prosent reduksjon i kompleksitet» uten at det går klart fram hva det innebærer.

Bildet øverst i denne artikkelen viser noe av tankegangen: En slags kommodestruktur med 36 servere per skuff.

Kunder skal kunne teste sine applikasjoner på Redstone-plattformen og sammenlikne med konvensjonelle servere, i egne laboratorier, HP Discovery Lab. Den første av disse skal åpnes i Houston i delstaten Texas i januar. HP lover egne fasiliteter i Europa og Asia.

Partnerprogrammet knyttet til Moonshot-prosjektet, «Pathfinder», er lagt inn under AllianceONE-programmet. De første deltakerne i Pathfinder er prosessorselskapene AMD, ARM og Calxeda, samt Linux-distributørene Canonical og Red Hat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.