2 av 3 ledige IT-stillinger er borte

Etterspørselen etter nye IT-ansatte har falt kraftig, viser nye tall.

2 av 3 ledige IT-stillinger er borte

Etterspørselen etter nye IT-ansatte har falt kraftig, viser nye tall.

Ikke overraskende har finansuroen påvirket stillingsmarkedet innen bank og finans. Det er denne bransjen som har hatt det største fallet i ledige stillinger det siste halve året ifølge tall fra Rubrikk.no.

Det som derimot er overraskende er fallet i ledige IT-stillinger. Blant bransjer med størst svikt i etterspørsel etter arbeidskraft, havner IT-bransjen på fjerde plass.

Bank, finans, eiendom og forsikring troner på førsteplassen, etterfulgt av bygg og anlegg, hotell og reiseliv. Deretter kommer IT-bransjen som har falt med 62 prosent på seks måneder og til slutt industri.

- Fallet i etterspørsel etter nye folk er helt naturlig på grunn av finansuroen, men jeg kan ikke forstå hvorfor IT-bransjen har snudd så dramatisk på så kort tid, sier markedssjef Adil Osmani i Rubrikk.no til digi.no.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2003 da IT-bransjen nådde et bunnivå med masseoppsigelser og fusjoneringer. Osmani tror dette kan være årsaken til at mange bedriftsledere nå vegrer seg for nyansettelser.

- Det er bare fem år siden bransjen gikk på en smell og de fleste har dette friskt i minne. Selv om behovet for folk fortsatt er der ser vi nå en tendens til at bedriftene rekrutterer gjennom bemanningsselskaper eller får arbeidskraft gjennom oppkjøp, fortsetter Osmani.

Hele ni av de ti største annonsørene hos Rubrikk.no søker nå folk gjennom vikarbyråer. Bare hos Dfind alene tilbys nå 41 ledige IT-stillinger.

Det er ingen tvil om at IT-bransjen fortsatt trenger folk, både på drift og utskifting eller oppgradering av ERP-løsninger. Men i stedet for å bygge opp ser det nå ut til at bransjen går inn for å konsolidrere virksomheten.

Osmani tror at vi framover vil se en rekke oppkjøp blant de store konsulentselskapene som har tjent gode penger og har solid likviditet. Både Opera og ErgoGroup har varslet at de nå er på oppkjøpsfrieri.

Det er først og fremst de små IT-selskapene som kan møte på utfordringer, mener han.

Antall ledige IT-stillinger har gått ned fra 4.012 i mars til 2.592 i april, 2.375 i mai, 2.582 i juli, 1.891 i juli, 1.622 i august og 1.500 nå i september.

August er normalt en måned som har en topp i ledige stillinger ettersom studenter som har avsluttet sine studier er på utkikk etter jobb.

Rubrikk.no lever av nettbaserte rubrikkannonser, og satser på å levere søketjenester som samler inn alle rubrikkannonser i Norge slik at de alle vises på et sted. De har lagt inn de fleste IT-selskapene i sine søk som daglig saumfarer 500 sider alt fra Finn.no, Dfind og til hjemmesidene til IT-selskaper som søker etter folk.

    Les også:

Til toppen