200 milliarder blåst bort

Apple får gjennomgå på børsen. Her er forklaringene.

200 milliarder blåst bort
Aksjekursen til Apple har falt kraftig den siste tiden. Bare onsdag falt verdien av selskapet langt mer enn den samlede verdien av Hewlett-Packard - verdens største produsent av PC-er. Presset på Apple-toppsjef, Tim Cook (bildet), vil derfor bare øke. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Verdens største IT-selskap, og for så vidt verdens største børsnoterte selskap målt etter markedsverdi, opplevde et kraftig fall på børsen i New York onsdag.

Kursen falt 6,4 prosent noe som betyr at 34,9 milliarder dollar, eller 196,3 milliarder kroner, er blåst vekk fra selskapet. Til sammenligning har HP en verdi på 27,2 milliarder dollar, 153 milliarder norske kroner.

Ifølge Bloomberg News er dette det største prosentmessige aksjefallet i Apple siden desember 2008. Aksjekursen har imidlertid steget 33 prosent så langt i år.

Hva er så grunnen til at kursen raser?

En av årsakene analytikerne peker på er at Nokia har inngått avtale med China Mobile, verdens største mobilselskap. Den kinesiske giganten skal selge Lumia 920T-telefonen i det kinesiske markedet.

Apple har i dag avtale med China Telecom, men ikke den største aktøren i det kinesiske markedet. Nervøse investorer kan dermed ha fryktet at dette vil skade inntjeningspotensialet til iPhone i verdens dominerende smarttelefon-marked og solgt aksjen som et resultat av det. Markedet har forventet at Apple ville inngå en avtale med China Mobile, istedet får Nokia en avtale.

Men det er ikke den eneste teorien. Nye krav til marginer, altså hvor mye investorer må stille i sikkerhet for å belåne aksjeporteføljer, kan også ha bidratt til at mange har måttet selge sine Apple-aksjer. Det er en av forklaringene til stjerne-analytiker Gene Munster i investeringsbanken Piper Jaffray til Bloomberg News.

En annen nyhet som ikke hjalp på stemningen blant Apples aksjonærer er nye prognoser fra IDC for nettbrettmarkedet. Her er Apple, gjennom iPad , fullstendig dominerende. Dette vil ikke vare, mener IDC som forventer at Apples markedsandel vil falle til under 50 prosent innen 2016.

Det som imidlertid er klart ut fra kursutviklingen til Apple de siste ukene er at investorene ikke føler seg overbevist om at den fantastiske veksttakten til selskapet vil fortsette. Selskapet handles til en rabatt på 39 prosent i forhold til Nasdaq-indeksen, sett i forhold til forholdet mellom pris og inntjening (PE-ratio). Da Apple opplevde sin høyeste børsnotering, 705,07 dollar i slutten av september, var rabatten på 5 prosent.

    Les også:

Les mer om: