BEDRIFTSTEKNOLOGI

200-milliarders-fusjon i boks

To av de sju Bell-selskapene i USA, Bell Atlantic og Nynex, har fått klarsignal fra amerikanske telemyndigheter til å gjennomføre sin planlagte fusjon.

Frode Eriksen
18. aug. 1997 - 15:55

Bell Atlantic offentliggjorde tidligere i år sine planer om å kjøpe Nynex for USD 25,7 milliarder (190 milliarder kroner) og brukte ikke lang tid på å gjennomføre kjøpet da telemyndighetene FCC gav sitt klarsignal.

Det er første gang noen av de sju Bell-selskapene fusjonerer etter at selskapene ble etablert i 1984 og blir derfor sett på som historisk, blant annet fordi kjøpet resulterer i det største lokaltelefoniselskapet og det nest største telekom-selskapet i USA etter AT&T.

FCC stiller visse betingelser som skal gjøre det lettere for andre selskap å konkurrere på Bell-selskapenes hjemmemarkeder, som for Bell Atlantic og Nynex del gjelder et område fra Maine i nordøst og sør til Virginia, eller en fjerdedel av alle amerikanske husstander.

Det nye selskapet vil hete Bell Atlantic og vil i tillegg til lokaltelefoni, ha 5 millioner mobilkunder.

FCCs toppsjef, Reed Hundt, sier til USA Today at konkurransen på lokaltelefoni ikke har den ønskelige framdrift, fordi Bell-selskapene anker beslutninger FCC tar. Han sier at bare 1,5 prosent av privat og bedriftskundene har byttet til ny teleoperatør.

Hundt ber nå Kongressen om retningslinjer for hvordan konkurransen i lokalmarkedene skal fremmes, lik de som lå til grunn for Bell-fusjonen. Hundt mener Bell-selskapene må akseptere å dele sine kundeopplysninger med sine konkurrenter.

Selskap som MCI og Sprint mener imidlertid fremdeles at det er mange problemer knyttet til telekonkurransen innenfor de nye lokalmarkedene. Sprint har stanset markedsføringen av sitt nye lokaltelefonitilbud i California, fordi selskapet ennå ikke er sikre på hvilke opplysninger en kan vente seg fra Bell-selskapet om kundemassen, som telefonnummer, navn og adresser.

MCI startet på sin side lokaltelefoni i New York for bare noen dager siden, og er fornøyde med Hundts krav, så lenge påleggene gjennomføres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.