BEDRIFTSTEKNOLOGI

2000-årsbølgen

Milleniumskiftet er tidenes forretningsmulighet for de IT-aktører som finner en år 2000-vinkling. Aktører, spesielt på programvaresiden, med ikke-år 2000-relaterte budskap kan grue seg til år 1999 og 2000. Også oppdragsgivere med andre IT-prosjekter må smøre seg med tålmodighet.

Jens Kanden
4. mai 1998 - 13:52

Tidenes to største programvareprosjekter, innføringen av Euro fra 1. januar 1999 og sekelskiftet 31.12.1999, gir en voldsom oppsving for IT-bransjene. Mens kunder vanligvis kan bruke både måneder og år på å bestemme seg, tvinger disse datostyrte utfordringene kunden til handling - en drømmesituasjon for enhver selger. Når man kan skilte med fullstendig kollaps som konsekvens, er det ikke så vanskelig å "close dealen."

Folk som har solgt datasikkerhet har slitt i årtier med å få ledere til å innse viktigheten av god IT-sikkerhet. Man har skissert mulige katastrofescenarier som ledere har fortrengt eller ignorert. "Det skjer ikke oss" eller "jeg orker ikke sette meg inn i dette" eller "dette tjener vi ikke penger på" er gjennomgangstonen. Dommedagsprofetiene har prellet av på lederne, og for langt på vei de fleste, har konsekvensene heller ikke inntruffet.

År 2000 derimot, kommer like sikkert som amen i kirken, og etter hvert har ledere begynt å innse at årtusenskiftet kan - sogar vil - affektere IT-systemene.

Derfor, i de 20 månedene frem til sekelskiftet, er det fritt frem for pushing av IT-løsninger bare man kan finne en eller annen år 2000-vinkling, ikke minst IT-konsulentene.

Som Internett er stimulus for generell økning i salg av IT-infrastruktur, vil også år 2000 være det. Tom Adolfsen har ved flere resultatsfremleggelser glist når han har fortalt om hvor mye penger Merkantildata har tjent på Internett uten at selskapet "driver med Internett." Jeg tror at Adolfsen også regner med en vesentlig år 2000-gevinst i de nærmeste par årene.

På den annen side er det klart at dette ensidige fokus på år 2000-problemet har sine skyggesider. Mange ikke-år 2000-relaterte programvareprosjekter vil måtte utsettes til godt inn i det nye årtusenet. Offentlige myndigheter kan bare glemme å starte opp nye store IT-prosjekter før brannslukkingen etter år 2000-problemene er gjennomført. Generelt vil oppdragsgivere som trenger å få oppdatert systemene sine av andre grunner enn år 2000-problemer, måtte vente.

Flere store konsern har allerede ymtet frempå om at de vil bruke store deler av 1999 til år 2000-testing av interne systemer, og at de derfor ikke vil kjøpe eller innstallere ny programvare i denne periode. Dette er dårlige nyheter for endel programvareaktører som vil slite med å komme på kalenderen for innpass før år 2000.

Den største utfordningen for alle parter er den allerede akutte mangelen på IT-folk som vil bli stadig mer kritisk i månedene som kommer. Det er simpelthen ikke nok kloke IT-hoder til alle oppgavene. Dessuten vil stadig flere IT-folk jobbe med og lære seg siste nytt om år 2000-problematikken - en kunnskap som ikke nødvendigvis er relevant i neste omgang. Man kan jo spørre seg om hva man skal med så mange dyktige COBOL-programmerere i år 2001. Da trenger vi jo snarere en drøss IT-kyndige advokater.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.