2002 i DRAM'ens tegn

Gartner Dataquest melder at det totale salgstallet for DRAM i år overstiger fjoråret med nærmere 37 prosent.

Gartner Dataquest melder at det totale salgstallet for DRAM i år overstiger fjoråret med nærmere 37 prosent.

Til tross for at minnesalget og dermed også prisen på DRAM (Dynamic Random Access Memory) har sunket store deler av høsten, har året totalt sett vært svært hyggelig for minneprodusentene, ifølge Gartner Dataquest. Veksten ventes å bli 36,7 prosent i forhold til å fjor, nå to uker før året er slutt.

Størst vekst av alle de største DRAM-leverandørene har Infineon hatt med hele 71, 7 prosent vekst i omsetningen. Dette innebærer en forbedring av markedsandelen på 2,5 prosentpoeng til 12,2 prosent. Ifølge Andrew Norwood, senioranalytiker i Gartner Dataquest, er dette det 11. året på rad at selskapet øker sin markedsandel.

Størst er likevel Samsung med en markedsandel på 30,8 prosent. Selskapet blir stadig mer dominerende og har siden i fjor økt markedsandelen med 3,8 prosentpoeng. Omsetningsveksten fra i fjor ventes å bli 56 prosent. Selskapet har blant annet tjent gode penger på dyrere DDR-RAM- (Double Data Rate) og RDRAM-brikker (Rambus DRAM).

På de neste plassene følger Micron og Hynix, henholdsvis med 17,2 og 13 prosent markedsandel. Begge vil i år kunne notere seg en omsetningsvekst på omkring 23 prosent, men begge har likevel fått redusert sine markedsandeler det siste året.

Til tross for omsetningsveksten i 2002, mener analytikerne i Gartner Dataquest at de fleste DRAM-produsentene taper penger. DRAM er fortsatt den mest flyktige sektoren i det globale halvledermarkedet, som totalt vil oppnå en vekst på 1,4 prosent i 2002. DRAM utgjør ifølge Gartner Dataquest omtrent to prosent av det totale halvledermarkedet.

Til toppen