2003 kroner på nett - 3 kroner på WAP

Telenors Opplysningen Online er nå tilgjengelig på WAP. For skarve tre kroner kan du søke (og velge ett) blant fem millioner navn og nummer. Men vil du søke i samme base på Internett, må du betale 2000 kroner i installasjonsgebyr.

Telenors Opplysningen Online er nå tilgjengelig på WAP. For skarve tre kroner kan du søke (og velge ett) blant fem millioner navn og nummer. Men vil du søke i samme base på Internett, må du betale 2000 kroner i installasjonsgebyr.

Opplysningen Online finner du på WAP ved å bruke Telenors WAP-portal djuice.com. Ved hjelp av enkel inntasting kan man få tilgang til databasen med fem millioner navn, telefonnummer, adresser og bransjer.

Birgitte S. Frisch, informasjonssjef i Teleservice (en enhet i Telenor-konsernet), sier til digi.no at denne databasen er tilført mye mer enn den tradisjonelle telefonkatalogen, eller den tidligere Telefonkatalogen Online. I Opplysningens database finnes privatnummer, bedriftsnummer, mobilnummer (fra de aller fleste mobiloperatørene), og til og med en og annen e-postadresse.

Resultatet av søket kommer opp i løpet av et par sekunder.

Denne tjenesten har også kunnet benyttes med SMS-meldinger (ved å ringe 1999 og taste inn en kode pluss ønsket navn eller nummer). Her er prisen tre kroner per søk. Vil du derimot søke i Opplysningen Online på nettet (fra PC-en din) må du først installere et program til 2.000 kroner.

Datatilsynet vil ikke la Telenor legge personopplysningene som står i selskapets database åpent ut på nettet. Samtidig understreker tilsynet at de ikke krever betaling for Opplysningen Online. Men dersom det skal være gratis og lett tilgjengelig (dvs. ikke på WAP eller vanlig mobil, men på PC) krever tilsynet aktivt samtykke fra alle Telenors abonnenter, noe Telenor selv ser på som umulig å gjennomføre. Les mer om dette i artiklene nedenfor. Når det gjelder den nye WAP-tjenesten, opplyser Frisch at Datatilsynet ikke har hatt noen innvendinger mot denne.

- Kanskje det er fordi så få av oss har WAP, sier hun spøkefullt. Frisch forteller også at Datatilsynet muligens vil endre på de strenge reglene etter nyttår. - Tilsynet har skrevet et høringsutkast som er tilpasset EUs regelverk. I høringsutkastet åpnes det for at man bare trenger passivt samtykke fra abonnentene før opplysningene blir tilgjengelige for allmenheten.

Mer om katalog-saken finner du her:


SOL Referanse skuffet over Telenor
SOL Referanse mister telefonkatalogen
Datatilsynet innrømmer inkonsekvens i katalogsaken
Datatilsynet krever IKKE betaling for telefonkatalogen på nett

Til toppen