KARRIERE

2006: Året da det ble mangel på IT-folk

Tallet på ledige innen IKT i Norge falt i 2006, og er snart nede på minimumsnivået fra 2000.

Tall fra Nav (tidligere Aetat) viser at IT-ledigheten har falt med 40 prosent fra november 2005 til november 2006.

– IT-ledigheten har gått mye ned de siste to, tre årene, men har vist en spesielt bratt fallkurve i år. Ledigheten ser også ut til å fortsette å falle til neste år, sier underdirektør Hans Kure til digi.no.

IT-ledigheten tilsvarer nå bare 1,5 prosent av arbeidsstyrken, som er en god del lavere enn snittet i ledigheten i Norge for øvrig som ble målt til 2,1 prosent i november.

– Vi er ikke fullt så langt ned i IT-ledighet som i 2000, da det bare var en prosent ledighet og i snitt 600 ledige. Men vi nærmer oss samme nivået samtidig som vi ser en ekstrem sterk vekst i ledige stillinger, presiserer Kure.

Antall ledige IT-stillinger vokste med 46 prosent fra november i fjor til november i år.

Kure påpeker også at eldre IT-langtidsledige som normalt har hatt problemer med å få jobb, nå har gode muligheter.

På den andre siden tror han at det kan være manglende samsvar mellom kompetansen som etterspørres og den som er disponibel som ledig arbeidskraft.

Han har forståelse for at flere må gjøre som Schlumberger som nå ha rekruttert indere til Norge for å jobbe mot norske kunder.

– Det er såpass mye mangel på arbeidskraft, at IT-bedrifter framover kan bli tvunget til å finne andre løsninger, sier han til digi.no.

Han tilføyer at Nav har opplegg for rekruttering i utlandet.

Tallene for november registrerte 1081 arbeidsledige IT-folk. Det er en nedgang fra 1207 i oktober i år og sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på hele 40 prosent.

Dersom nedgangen fortsetter vil vi i desember kunne se en arbeidsledighet på under 1000 personer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.