- 2010 blir et stort år for mobil-apps

Analytikere forventer kraftig økning i etterspørselen.

- 2010 blir et stort år for mobil-apps
Bilde:

Analyseselskapet ABI Research mener at nedlastingen av mobilprogramvare vil øke kraftig i 2010. Selskapet har beregnet at antallet nedlastinger i 2009 var på 2,4 milliarder. Dette mener analytikerne at vil øke til nesten 6 milliarder i år.

ABI Research mener at salgveksten for smartmobiler i 2009 på 20 prosent, i tillegg til forøkningen av applikasjonsbutikker, er det viktigste faktorene for veksten i mobilapps-markedet.

I tillegg til dette kommer både Samsung og Microsoft med nye mobilplattformer i 2010, henholdsvis Bada OS og Windows Phone 7. Microsoft droppet «Series»-biten av navnet i forrige uke.

- iPhone vil fortsette å være den ledende applikasjons-plattformen, med en database på mer enn 125 tusen applikasjoner som tilbyr nisjetilpasset og lokalisert innhold, sier amanuensis e Bhavya Khanna i ABI Research, i en pressemelding.

- Andre plattformer vil forsøke å innhente forspranget. Blant disse er det Android som raskest vil hente innpå. ABI Research forventer at med dagens mer enn 30 tusen tilgjengelige applikasjoner, vil mer enn 800 millioner Android-applikasjoner lastes ned i 2010, sier Khanna.

Prognose for nedlasting av mobilapplikasjoner for 2009 til 2015
Prognose for nedlasting av mobilapplikasjoner for 2009 til 2015 Bilde: ABI Research

Til tross for dette mener ABI Research at inntektene fra salg av mobilapplikasjoner vil sinke fram mot 2012. Årsaken til dette er hardere konkurranse. Analyseselskapet mener at det vil komme gratis eller annonsefinansierte alternativer til en stadig større andel av de mest populære applikasjonene. I tillegg har mange mobilleverandører i økende grad begynt å utstyre håndsettene med et større utvalg av applikasjoner. Dette gjelder særlig applikasjoner knyttet til sosiale nettverkstjenester, lynmeldinger og GPS-baserte tjenester.

- Etter hvert som konkurransen øker, kommer applikasjonsleverandørene til både å kutte prisene og å gjøre applikasjonene gratis for å holde seg på toppen av nettlastingslistene, mener prognosesjef i ABI Research, Jake Saunders.

Les mer om: