23.095 DDoS-angrep på tre måneder

76 land ble rammet.

23.095 DDoS-angrep på tre måneder
Kartet viser den geografiske fordelingen av tjenestenektangrep første kvartal 2015. Bilde: Pressegrafikk

Første kvartal 2015 utførte nettkriminelle 23.095 botnet-assisterte DDoS-angrep, såkalt tjenestenektangrep, på nettjenester i 76 land.

Europeiske nettsteder befinner seg på topp 10-listen over angrepene, men servere i USA, Canada og Kina var mest utsatt, viser tall fra IT-sikkerhetsleverandøren Kaspersky Lab.

Les også: Bruker VPN-tjeneste som «botnet»

To angrep i uken

Det høyeste antallet angrep på et enkelt nettsted i første kvartal var 21. Det tilsvarer omtrent to angrep i uken.

Til sammenligning var høyeste antall 16 i siste kvartal i fjor.

Det mest langvarige botnet-angrepet varte i nesten seks dager.

Les mer: Lærdom fra tidenes DDoS-angrep i Norge

Mer i Skandinavia

Slike tjenestenektangrep blir stadig mer utbredt også i Skandinavia. Og det blir stadig enklere og billigere å iverksete angrepene.

- Hvem som helst kan kjøpe et angrep online, og jeg vil anslå at 90 prosent av norske bedrifter er totalt uforberedt på et eventuelt angrep, sier skandinavisk områdeutvikler Leif Jensen hos Kaspersky Lab.

Les også: Vil narre hackere med falske passord

Kjente kilder

De 23.095 tjenestenektangrepene i årets første tre måneder rammet mål i 76 forskjellige land. Det er en økning fra siste kvartal i fjor, da 66 land ble rammet.

Hoveddelen av angrepene blir ledet fra servere i USA, Kina og Storbritannia. Og de fleste ofrene befinner seg i USA og Kina, i tillegg til Canada.

Ifølge Kaspersky Lab henger det sammen med de relativt lave server-prisene i disse landene, noe som fører til at svært mange datasentre er lagt dit.

Mest pop

De mest utsatte målene for slike angrep er bank og finansinstitusjoner, offentlige virksomheter, politiske partier og mediebedrifter.

Årsaken skal være at angrep mot slike virksomheter gir størst oppmerksomhet, ifølge Jensen.

Les også: Nye signalanlegg kan bli mål for terrorister