25 DVD-er på et minnekort

IBM har demonstrert en lagringsteknologi som lover minnekort på over 100 gigabytes.

IBM demonstrerte under datamessen CeBIT, som arrangeres i Hannover for tiden, en prototyp basert på MEMS-komponenter (micro-electrical-mechanical system) av et nanomekanisk lagringssystemprosjekt som internt i IBM er kjent som Millipede.

Forskere ved IBMs laboratorium i Zürich (se IBM Zurich Research Laboratory) har gjort det mulig å lagre data med en tetthet på mer enn én terabit per kvadrattomme. Dette tilsvarer å lagre 25 DVD-plater på et areal tilsvarende et frimerke.

Tusenvis av ekstremt små tapper "skriver" bitte små groper inn i en tynnfilm bestående av en type polymer. Prinsippet kan sammenlignes med gamle punchekort, men nå er det snakk om strukturelle dimensjoner i nanometerstørrelsen som også gir muligheten til å slette og overskrive data.

Den høye lagringstettheten oppnås ved å bruke individuelle silisiumtapper som lager groper med en diameter på omtrent 10 nanometer. Eksperimentelle brikke som rommer drøyt 4000 slike tapper er blitt designet. Tappmatrisene måler 6,4 mm x 6,4 mm. Denne dimensjonen gjør det mulig å pakke et slikt lagringssystem inn i et minnekort i SD-formatet, som benyttes av blant annet mange digitale fotoapparater.

IBM mener at det fortsatt er mye å hente fra den nanomekaniske tilnærmingen. Lagringstettheter som tilsvarerer størrelsen på molekylære strukturer kan være mulig. I tillegg skal lagringsteknologien kunne operere med et minimalt forbruk av strøm. Dette skal gjøre den ideell for bruk i mobile enheter som mobiltelefoner og USB-pinner.

Mer informasjon om Millipede-prosjektet, inkludert detaljerte illustrasjoner, finnes her.

Ifølge Tom's Hardware Guide er IBM i samtaler med potensielle partnere. Det antas at Millipede-teknologien vil kunne masseproduseres innen to til tre år.

Til toppen