25 DVD-er på et minnekort

IBM har demonstrert en lagringsteknologi som lover minnekort på over 100 gigabytes.

IBM har demonstrert en lagringsteknologi som lover minnekort på over 100 gigabytes.

IBM demonstrerte under datamessen CeBIT, som arrangeres i Hannover for tiden, en prototyp basert på MEMS-komponenter (micro-electrical-mechanical system) av et nanomekanisk lagringssystemprosjekt som internt i IBM er kjent som Millipede.

Forskere ved IBMs laboratorium i Zürich (se IBM Zurich Research Laboratory) har gjort det mulig å lagre data med en tetthet på mer enn én terabit per kvadrattomme. Dette tilsvarer å lagre 25 DVD-plater på et areal tilsvarende et frimerke.

Tusenvis av ekstremt små tapper "skriver" bitte små groper inn i en tynnfilm bestående av en type polymer. Prinsippet kan sammenlignes med gamle punchekort, men nå er det snakk om strukturelle dimensjoner i nanometerstørrelsen som også gir muligheten til å slette og overskrive data.

Den høye lagringstettheten oppnås ved å bruke individuelle silisiumtapper som lager groper med en diameter på omtrent 10 nanometer. Eksperimentelle brikke som rommer drøyt 4000 slike tapper er blitt designet. Tappmatrisene måler 6,4 mm x 6,4 mm. Denne dimensjonen gjør det mulig å pakke et slikt lagringssystem inn i et minnekort i SD-formatet, som benyttes av blant annet mange digitale fotoapparater.

IBM mener at det fortsatt er mye å hente fra den nanomekaniske tilnærmingen. Lagringstettheter som tilsvarerer størrelsen på molekylære strukturer kan være mulig. I tillegg skal lagringsteknologien kunne operere med et minimalt forbruk av strøm. Dette skal gjøre den ideell for bruk i mobile enheter som mobiltelefoner og USB-pinner.

Mer informasjon om Millipede-prosjektet, inkludert detaljerte illustrasjoner, finnes her.

Ifølge Tom's Hardware Guide er IBM i samtaler med potensielle partnere. Det antas at Millipede-teknologien vil kunne masseproduseres innen to til tre år.

Til toppen