250.000 e-bøker blir gratis

Omfatter alle norske bøker utgitt mellom 1900 og 2000.

250.000 e-bøker blir gratis
INNEN FEM ÅR: Nettstedet Bokhylla skal inneholde nær alt som er utgitt på norske forlag, helt fra de tidligste tider, ifølge Nasjonalbiblioteket. Bilde:

Oslo (NTB): Innen fem år blir alle norske bøker utgitt mellom 1900 og 2000 gratis tilgjengelig på nettet.

Bokhylla heter nettstedet som har vært i bruk en stund. Per i dag er det 50.000 bøker der, og innen 2017 skal basen inneholde 250.000 bøker. Det er alt som er utgitt i det forrige århundre fram til år 2000, skriver Aftenposten.

Bokhylla er gratis tilgjengelig for alle med norsk IP-adresse. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet må leses på nettet, eldre bøker kan lastes ned.

- Dette er norske forfattere glade for. Forfatterne får litt inntekter, men det viktigste er at bøker på norsk stilles tilgjengelig digitalt. Det er unikt i verden at rettigheter blir klarert og det blir inngått en slik avtale, sier, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Trond Andreassen.

Det er Nasjonalbiblioteket og Kopinor som tirsdag skrev under avtalen om permanent videreføring av prosjektet Bokhylla.

- Bokhylla kommer til å inneholde nesten alt som er gitt ut på norske forlag fra de tidligste tider, sier nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

Leder i Den norske Forfatterforening Sigmund Løvåsen, sier forfatterne vil følge Bokhylla nøye i årene som kommer.

- Dette er helt klart et godt tilbud til skoleelever, studenter og forskere. Du kan på en lett måte finne det som ikke er tilgjengelig i bokhandel, sier Løvåsen, som understreker at de vil følge nøye med om dette vil konkurrere med andre tilbud.

- Det er nettopp på grunn av den mulige konkurransen at forfattere og forleggere har mulighet til å trekke ut bøker hvis det er kommersielt interessant. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: