BEDRIFTSTEKNOLOGI

26 terabit i sekundet gjennom fiberen

Rekordfart med én eneste laser.

Bilde: CITI, LLC

Forskere ved Karlsruher Instituts für Technologie (KIT) i Tyskland har greid å sende data med en hastighet på 26 terabit i sekundet via en 50 kilometer lang fiberkabel. Det mest spesielle ved dette er at det bare ble benyttet én eneste laserstråle. Dermed er dette trolig en ny verdensrekord.

Forskergruppen har benyttet en internt utviklet metode for dekoding av dataene. I utgangspunktet benyttes Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), som også ofte brukes i forbindelse med trådløs kommunikasjon, og som kan effektivt implementeres ved hjelp av rask fouriertransformasjon.

Utfordringen skal ha vært at den høye bitraten gjorde det umulig å implementere dekodingen elektronisk. I stedet har forskerne benyttet en opto-elektrisk metode. Der benyttes først en helt optikkbasert kalkulasjonsmetode for å bryte de høyeste dataratene ned til lavere bitrater, som så kan prosesseres elektrisk. Ikke bare har denne metoden vist seg å være ekstremt rask, men den er også svært energieffektiv, siden det bare går med energi til laseren og noen få prosesstrinn.

Metoden er beskrevet i detalj i denne artikkelen i Nature Photonics.

Digi.no skrev nylig om to andre rekorder i dataoverføring via fiberkabler. Den ene metoden gikk ut på sende lyssignaler fra 370 separate lasere via én fiberkabel.

Til BBC News sier professor Wolfgang Freude, en av forfatterne av Nature Photonics-artikkelen, at en løsning med så mange lasere både er kostbar og energikrevende.

Freude og hans kollegaer har i stedet altså satset på å bruke én laser som sender ut ekstremt korte lyspulser. Innen disse pulsene er det et antall diskrete bølgelengder som kalles for en frekvenskam. I alt skal det dreie seg om 325 bølgelengder eller farger, hvor hver kan kodes med sin egen datastrøm.

Freude har håp om at metoden på sikt vil kunne integreres i en silisiumbrikke.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.