29 år uten feil eller oppgradering

NASA eier en datamaskin som fortsatt rusler etter oppstart i 1972. Noen oppgradering kommer ikke på tale, den er litt langt unna.

Det er mulig å lage en helt stabil datamaskin som aldri feiler - hvis du har penger nok. De fleste starter opp PC-en sin hver dag synes servere som bare er nede en dag i året er svært imponerende.

Både IBM og Microsoft burde derfor tatt seg en studietur til den amerikanske romfarts-organisasjonen National Aeronautics and Space Administration . Organisasjonen har en datamaskin som ganske sikkert slår alle andre oppetid-rekorder - fordi den må. NASA har ikke mulighet til å oppgradere, datamaskinen befinner seg nå 11 milliarder kilometer unna, inne i Pioneer 10-sonden. Dette gjør sonden til det menneskelagde objektet som nå er lengst borte.

Sonden ble skutt ut i 1972 for å ta bilder av Jupiter og skulle egentlig vært skrudd av i 1997. Men elektronikken og programvaren har fungert så bra at den har fortsatt å fungere i år etter år. Ingen hadde hørt noe fra sonden siden september i fjor, men i forrige uke plukket et observatorie i Madrid opp et klart signal - Pioneer fungerer og alt er vel - 29 år etter oppstart.

Pioneer 10 er for tiden på vei mot den røde stjernen Aldebaran i Taurus-konstellasjonen.
Les mer om Pioneer 10 på NASAs hjemmeside.

Til toppen