ANALYSER

290 000 nordmenn har aldri brukt Internett

Norge kommer likevel godt ut i europeisk undersøkelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juli 2010 - 12:08

Norge ligger fortsatt i verdenstoppen innen utbygging og bruk av bredbåndsaksess og Internett. Det går fram av EU-rapporten «Europe’s Digital Competitiveness Report».

Et tillegg til rapporten inkluderer landsprofiler for de 30 europeiske landene som er omtalt. Her heter at Norge er blant de mest avanserte landene når det gjelder Internett-aksess, med høy bredbåndspenetrasjon og utmerket DSL-utbredelse.

Til tross for dette er det seks prosent av Norges befolkning som aldri har brukt Internett. Dette tilsvarer likevel andelen i Island, som er den laveste andelen i Europa.

Innen EU er det fortsatt slik at hver tredje innbygger aldri har brukt Internett. Men ifølge rapporten er det også slik at de fleste som begynner å bruke Internett, raskt blir hyppige brukere. 60 prosent av EUs befolkning bruker Internett minst en gang i uka. I Norge er andelen dog 88 prosent. 76 prosent av Norges befolkning bruker Internett daglig eller nesten daglig.

I rapporten heter det videre at Norges befolkning bruker trådløse datatjenester langt hyppigere enn gjennomsnittet i EU. 42 prosent av befolkningen i Norge kobler sin bærbare pc til en trådløs forbindelse utenfor hjemmet og arbeidsplassen. Gjennomsnittet i EU er 17 prosent, hvor bare Luxembourg ligger foran Norge.

86 prosent av husholdningene har et Internett-abonnement, mens 78 prosent av husholdningene har et bredbåndsabonnement. Innen hele EU har 65 prosent av husholdningene et Internett-abonnement, 56 prosent har et bredbåndsabonnement.

90 prosent av bedriftene i Norge hadde bredbåndsforbindelse i 2009.

Tilgang til Internett er dog ikke nok. Man må også bruke mulighetene dette gir. Ifølge rapporten ligger Norge helt i verdenstoppen når det gjelder bruken av ulike Internett-baserte tjenester.

De mest populære aktivitetene er å se etter informasjon om varer og tjenester, bruk av nettbank, lesing av nettaviser og bestilling av varer og tjenester. På disse områdene ligger de norske nettbrukerne godt foran EU-befolkningen generelt. Forskjellen er på mellom 30 og 45 prosentpoeng.

Derimot er ikke norske Internett-brukere særlig mer opptatt av å laste opp brukerskapt innhold enn brukerne i EU-landene. 24 prosent av de norske brukerne gjorde dette i 2009 sammenlignet med 20 prosent i EU generelt. Andelen er likevel klart voksende, siden andelen i Norge bare var på 12 prosent i 2008.

Den offentlige satsingen på IKT er sterk i Norge, særlig innen bruken av elektroniske tjenester rettet mot innbyggerne.

– Å komme så godt ut i en undersøkelse, er selvfølgelig svært gledelig. Jeg er stolt over at vi i Norge har et inkluderende informasjonssamfunn og hvor elektroniske, offentlige tjenester brukes mye. For å bevare og utvikle velferdsstaten, må vi ta i bruk IKT på flere områder og på smartere måter, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud, i en kommentar til rapporten.

EU-rapporten er den offisielle femårs-vurderingen av EØS- og EU-landenes utvikling av IKT-modenhet. Statistisk Sentralbyrå er en viktig leverandør av norske tall, og Fornynings-, administrasjons- og kirkedepartementet har bidratt til å finansiere arbeidet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.