3 drøyer med å bygge ut i Norge

Mobilselskapet 3 har kjøpt UMTS-lisens i Norge, men det drøyer før norske kunder kan koble seg til.

Mobilselskapet 3 har kjøpt UMTS-lisens i Norge, men det drøyer før norske kunder kan koble seg til.

3 er blant utfordrerne på utbygging av tredje generasjons mobilnett i Norge sammen med Telenor og NetCom. De norske mobiloperatørene forespeiler å bygge 3G-nett henholdsvis i fjerde kvartal i år og annet kvartal til neste år.

Det Hongkong baserte Hutchison Whampoa som eier mobiloperatøren 3 sammen med svenske Investor, har ikke «bråttom». Lisensvilkårene tilsier at 3 skal dekke 30 prosent av Norges befolkning innen seks år.

– Vi har ikke begynt å bygge ut noe ennå og det er ingen planer for det i 2004. Vi har ikke bråttom og det gjelder å planlegge grundig hvordan vi skal gjøre det, forteller pressesjef Georg Ebert til digi.no.

Pressesjefen holder kortene tett til brystet og vil ikke ut med børssensitive opplysninger som kan påvirke eierne.

– Norge er et interessant marked og det er derfor vi har kjøpt en lisens. Vi er nå inne i forhandlinger og vurderer forskjellige løsninger for utbygging, sier Ebert.

Selskapet har 150.000 3G-kunder i Sverige og 50.000 i Danmark. Snittinntekten per kunde («ARPU» eller «average revenue per user») i de to landene er på 364 kroner per måned.

Men mobiloperatøren sliter økonomisk og det kan drøye for lansering av 3G-nett i Norge. Hutchinsons 3G-virksomhet fikk nemlig et netto tap på totalt 8,9 milliarder Hongkong-dollar i første halvår 2004. Før skatt og finanser endte underskuddet på 12,2 milliarder Hongkong dollar, ifølge Bloomberg.

Toppsjef Shlomo Liran i mobilselskapet 3, mener han må ha en million kunder i Norden for at butikken skal gå rundt. Det betyr i så fall at selskapet må firedoble antallet mobilkunder framover.

– Vi trenger omkring en million brukere i Sverige, Norge og Danmark hvis vi skal oppnå en positiv snittinntekt per bruker, sier Liran.

Til toppen