3 når kritisk UMTS-masse innen ett år

- Mobiloperatørene bør sette opp UMTS-farten, ellers vil Hutchinson Whampoa-eide 3 gjøre kort prosess, advarer analysefirmaet Baskerville.

- Mobiloperatørene bør sette opp UMTS-farten, ellers vil Hutchinson Whampoa-eide 3 gjøre kort prosess, advarer analysefirmaet Baskerville.

Europas mobiloperatører bør ikke ta for lett på nykommeren 3 - det Hutchinson Whampoa-eide selskapet som utelukkende satser på å tilby UMTS-tjenester. For skal en tro Baskervilles studie av 3s firmastrategi (3 - An Inside Track on its Future Strategy) vil 3 allerede på denne tiden til neste år ha nådd en kritisk abonnentmasse.

3 er den definitive pionéren på UMTS etter å ha åpnet nett i såvel Italia og England som Australia, Østerrike, Sverige og snart Danmark. Selskapet var nylig også det eneste som søkte om lisens til å konkurrere med Telenor og NetCom på 3G/UMTS i Norge, og sist fredag godkjente Samferdselsdepartementet selskapets søknad.

Foreløpig anslår analytikere at selskapet kanskje bare har rundt en halv million brukere, noe som er langt under selskapets egne mål. Men til tross for tekniske utfordringer på både terminal- og nettverkssiden; selskapet har uansett skaffet seg verdifull erfaring i en rekke markeder som bringer selskapet helt i front blant de best posisjonerte UMTS-utfordrerne.

Mobilaktørene i Europa vil helt sikkert merke konkurransen fra 3. Det mener i hvert fall Baskerville, som oppfordrer de etablerte telekjempene til umiddelbart å ta opp kampen med 3. Hvis man nøler, kan nykommeren få et overtak som blir vanskelig å utlikne, advarer Baskerville, og viser til at 3 legger opp til en aggressiv vervekampanje henimot jul for å skaffe seg nye abonnenter.

Rimeligere og flere multimediatjenester, samt nye mobiltelefonmodeller til sterkt subsidierte priser står på 3s jule-agenda, ifølge Baskerville, som sier rett ut at UMTS-aktørene forøvrig ser ut til å undervurdere nykommeren i for sterk grad.

- Produktene og tjenestene blir raskt kvalitetsmessig bedre, 3 har økonomisk rygg til å bære de tunge kostnadene som er nødvendig for å vokse mye og raskt, og selskapet har god tid på seg før konkurrentene har sine tjenester kommersielt tilgjengelig, heter det i rapporten.

Informasjonssjef Niclas Lilja uttalte til digi.no i går at 3 skal bygge sitt eget nett i Norge.

- Vi skal ikke skaffe oss noen roamingavtale med Telenor eller NetCom på UMTS, vi skal bygge vårt eget UMTS-nett der det er behov. Kundene vil ikke få videodekning over alt, ifølge Lilja.

Til toppen