3 skal bygge eget UMTS-nett

Den svenske UMTS-selskapet 3 holder svært tett om sine mobilplaner i Norge, men et svært viktig spørsmål er avklart.

Den svenske UMTS-selskapet 3 holder svært tett om sine mobilplaner i Norge, men et svært viktig spørsmål er avklart.

Hutchinson-Whampoa-eide 3 var den eneste som søkte for å gi Telenor og Netcom økt konkurranse på neste generasjons mobiltelefoni, UMTS. Fredag godkjente Samferdselsdepartementet selskapets søknad.

3 er ikke hvem som helst - selskapet er nå blitt den klare pioneeren på UMTS etter å ha åpnet nett i Italia, England, Australia, Østerrike, Sverige og snart Danmark. Foreløpig anslår analytikere at selskapet kanskje bare har rundt en halv million brukere, noe som er langt under selskapets egne mål. Bildet over viser en av Nec-telefonene selskapet tilbyr sin kunder.

Men pilen peker riktig vei, ikke minst for kundene. For 3 subsidierer kundene hardt og tilbyr nå billigere taletrafikk enn mange GSM-konkurrenter. 3 vil ikke ut med noen tall, men det er klart at foreløpig har ikke så mange kunder tatt i bruk videokonferanse, nettopp det UMTS er laget for.

Når og hvordan Telenor og Netcom kan få ny konkurranse vil ikke informasjonsjef i svenske 3, Niclas Lilja, ut med.

- Vi har nettopp fått lisensen og arbeider nå med våre planer. En stor fordel er at vi nå har lansert UMTS i mange land, så vi har stor trening på å planlegge utbygging, markedsføring og tjenester, sier han til digi.no.

Lilja vil ikke svare på noe særlig, men digi.no får svar på det viktigste spørsmål: Tror 3 at UMTS-kunder vil forlange dekning over store deler av landet eller nøye seg med videomuligheter som er begrenset til de store byene?

Tror 3 at kundene ønsker dette over hele landet, må de skaffe seg en avtale med Telenor eller Netcom om bruk av deres nettverk der 3 selv ikke bygger ut. Spørsmålet er om Telenor eller Netcom vil gi dette til en konkurrent og til hvilken pris.

Svaret på dette spørmålet avgjorde trolig 3s søknad i Norge. For Lilja avviser at man trenger dekning i hele Norge.

- Vi skal ikke skaffe oss noen roamingavtale med Telenor eller Netcom på UMTS, vi skal bygge vårt eget UMTS-nett der det er behov. Kundene vil ikke få videodekning over alt, sier Lilja.

Får 3 rett i at kundene godtar begrenset dekning for bredbåndstjenester, betyr det at Telenor og Netcom har brukt unødvendige midler på å bygge et landsdekkende UMTS-nett. Hvor mye 3 vil bygge ut, vil ikke selskapet røpe, men selskapet vil spare store summer ved å dekke langt mindre og kunne gi lavere brukerpriser.

3 har derimot sikret seg taledekning for alle sine fremtidige kunder over hele Norge. Loven pålegger nemlig Telenor å gi nye konkurrenter tilgang til deres GSM-nett. Men også her er det utfordringer for 3, for Teletopia krangler nå med Telenor om prisen på denne lovpålagte dekningen.

3 ønsker dessuten et mulig annet samarbeid med Telenor eller Netcom.

- Å samarbeide og bruke de samme mastene er interessant. Dette kan redusere kostandene for begge partere som samarbeider, sier Lilja.

Lilja forteller at selskapet ikke har kommet i gang med etableringen av et kontor i Norge eller ansettelser av staben.

Til toppen