KARRIERE

30 prosent mer lønn i iPhone-fabrikk

Har ingenting med selvmordene å gjøre, presiserer talspersonen til Foxconn i Kina.

I en kunngjøring fra Hon Hai Precision Industry, også kjent som Foxconn, heter det minimumslønnen ved produksjonsanlegget i Shenzhen i det sørøstlige Kina skal økes fra 900 yuan til 1200 yuan i måneden, det vil si fra rundt 850 kroner til 1140 kroner.

Foxconn-fabrikken produserer datamaskiner og forbrukerelektronikk for globale leverandører som Apple, Dell, HP og Sony. Siden nyttår har 13 selvmordsforsøk blant de ansatte ført til 10 dødsfall, hvorav fem i mai.

Den offisielle talspersonen til Foxconn, Edmund Ding, avviser at lønnsøkningen har noe med selvmordene å gjøre. Hon Hai-aksjen har falt 17 prosent på Taipei-børsen siden 1. mai, mot et fall på 9,3 prosent for Taiex-indeksen.

– Det er en stund siden sist vi økte lønningene, derfor gjør vi det nå. Lønnsøkning og selvmord er to atskilte saksområder, sa Ding.

Ifølge Geoffrey Crothall i China Labour Bulletin er en grunnlønn på 2000 yuan i måneden det minimum man trenger for å overleve i Shenzhen uten overtid.

Li Qiang i China Labor Watch mener det lave lønnsnivået i Foxconn tvinger arbeidere til svært mye overtid, selv når et normalt skift gir en arbeidsdag på ti timer.

I et vitnemål fra arbeidere, publisert av China Labor Watch, heter det:

– Vi er ekstremt trøtte, og presset er enormt. Vi gjør ferdig ett trinn hvert sjuende sekund. Det tvinger oss til å konsentrere oss og bare jobbe og jobbe. Vi jobber til og med raskere enn maskinene. Hvert [titimers] skift fullfører vi 4000 Dell-pc-er, mens vi står hele tiden. Vi kan fullføre slike oppdrag gjennom en kollektiv anstrengelse, men mange av oss føler oss utslitte.

I et notat sitert av Reuters, sier analytikere i JP Morgan at en 30 prosent lønnsøkning vil svekke Hon Hais nettoresultat med rundt ti prosent i 2010, og noe mindre i 2011.

I forrige uke brøt det ut streik i en annen fabrikk i Shenzhen, der det produseres deler for det japanske bilmerket Honda. Nyhetstjenesten Bloomberg beskriver denne streiken som en lønnskonflikt, med et krav om 2000 til 2500 yuan i måneden i grunnlønn. De 1900 ansatte tok opp igjen arbeidet etter et tilbud på opptil 1910 yuan per måneden, tilsvarende en lønnsøkning på 24 prosent.

Analytiker Sean Chen i Cathay Securities i Taipei sier til Reuters at Kina har som offisiell politikk å øke lønnsnivået, og at selvmordsbølgen i Foxconn ser ut til å ha bidratt til presset på produsenter i det sørlige Kina til å heve prisen på arbeidskraft. Han tror ikke lønnsøkningen på 30 prosent vil dempe problemene hos Foxconn.

Under en teknologikonferanse i California i går, ble Apple-sjef Steve Jobs avkrevd en uttalelse om forholdene ved Foxconn-fabrikken i Shenzhen.

Jobs sa det er uriktig å betegne Foxconn som «sweatshop» (masseproduksjonsanlegg med underbetalte og overarbeidede ansatte) men sa ar selvmordene gir grunn til «uro» og at situasjonen er svært vanskelig.

– Akkurat nå prøver vi å forstå, før vi går inn og sier vi vet hvordan ting skal løses. Apple er blant de beste til å sette seg inn i arbeidsforholdene hos våre leverandører.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.