BEDRIFTSTEKNOLOGI

300.000 jobbkutt på tre måneder

Telekom-industrien sliter og det har ført til til dels blodige innhogg i staben. På de tre siste månedene har nesten 300.000 arbeidsplasser forsvunnet verden over, og det kan ta lang tid før arbeidsplassene dukker opp igjen.

Sigvald Sveinbjørnsson
30. juli 2001 - 14:40

Verdensøkonomien skjelver og telekom-selskaper verden over har rast til bakken som korthus. Selskapene som investorer så på som "the backboone of the new economy" har i mange tilfeller brukket ryggen.

Mer enn en kvart million arbeidsplasser, 293.000 for å være nøyaktig, har forsvunnet de siste tre månedene. Dette viser beregninger foretatt av Financial Times. I tillegg er det blitt barbert bort hele 54.000 arbeidsplasser fra forskjellige leverandører til telekomindustrien.

De enorme kuttene kan forklare noe av usikkerheten i verdensøkonomien. Selskapene som har kuttet befinner seg i Europa og USA, som nå får en mengde mennesker på listen over arbeidsledige eller med betraktelig lavere inntekt enn tidligere. Dette får store ringvirkninger - fra Nokia som ikke kan selge så mange mobiltelefoner (siden folk ikke har så mye penger som før) til andre vareselgere som merker mindre etterspørsel.

Mindre penger for alle, med andre ord.

Tegn til mindre konsumering skremmer i dag markedene verden over.

Analytikere ser nå med dystre øyne på utviklingen. Spørsmålet alle stiller seg er når dette skal gå over. Det er det ingen som kan svare på, men på grunn av de store kuttene frykter mange at det kan bli lenge til at selskapene igjen trenger folk.

Hadde selskapene, som tross alt kjenner markedet best, trodd at det tok kort tid før markedet skulle bevege seg opp hadde de aldri i livet kuttet så enormt i sine arbeidsstokker hvor tross alt all kompetansen ligger. Hvis nedgangen blir langvarig er det ikke noe annet forsvarlig å gjøre enn å kutte utgifter - og dermed ansatte, til beinet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra