JUSS OG SAMFUNN

300 årsverk med avisdigitalisering

Tross bruk av verdens raskeste mikrofilmscanner, har Nasjonalbiblioteket i Rana beregnet at de minst må bruke 300 årsverk hvis de skal legge hele det nasjonale avisarkivet over i en søkbar database. Grunnen er ubrukelige mikrofilmer.

Herman Berg
20. juni 1997 - 18:21

Da Nasjonalbiblioteket flyttet Universitetsbibliotekets avisarkiv fra Oslo til Mo i Rana i fjør høst, brukte de 20 trailere til å frakte 500 tonn med avispublikasjoner. Disse ble plassert på 12.000 hyllemeter i sikringsmagasinet i fjellanlegget der biblioteket holder til.

Prosjektleder Geir Gisnås ved Nasjonalbiblioteket sier at nærmere 98 prosent av papirversjonen av disse avisene allerede foreligger på mikrofilm. Problemet er at ihvertfall 50 prosent av dette arbeidet må gjøres på nytt fordi den eldste mikrofilmen ikke er lesbar.

Nasjonalbiblioteket er interessert i å digitalisere hele arkivet sitt for å få til fritekstsøk i databaser.

- Vi sitter med verdens raskeste mikrofilmscanner som er utviklet i Sverige. Den scanner én avisside per sekund. For å få til frisøk av teksten i avissidene vi scanner, må vi også OCR-behandle dem. Dette gjør det hele mer komplisert, sier Gisnås, som legger til at de også streber etter best mulig kvalitet på omleggingen. Det gjør at mikrofilmscanneren vil bruke mer enn ett sekund per avisside.

Ifølge prosjektlederen er biblioteket allerede i gang med den enorme oppgaven. Det vil kunne ta 300 årsverk å få fullført jobben. Det vil si mellom 20 og 30 år med nåværende bibliotekressurser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra