KARRIERE

300 Foxconn-ansatte truet med selvmord

Samlet seg på fabrikktak, klare til å hoppe i døden.

Flere hundre Foxconn-ansatte truet med å hoppe i døden ved elektronikkfabrikk i Kina.
Flere hundre Foxconn-ansatte truet med å hoppe i døden ved elektronikkfabrikk i Kina. Bilde: club.china.com
11. jan. 2012 - 09:51

Rundt 300 Foxconn-ansatte truet i forrige uke med å begå kollektivt selvmord.

Gruppen samlet seg på taket av en fabrikk i industribyen Wuhan, hovedstad i Hubei-provinsen som ligger ved Yangtze-elven, sentralt øst i Kina.

Der truet de med å hoppe i døden hvis ikke kravene deres om bedre lønnsbetingelser ble innfridd, ifølge lokale kinesiske medier.

Bilder av episoden er gjengitt i flere kinesiske medier, og viser en stor samling mennesker på taket av anlegget. Flere brannbiler tok oppstilling på bakkeplan.

Foxconn, også kjent som Hon Hai Precision Industry, er verdens uten sammenligning største elektronikkprodusent. Deres over 1,2 millioner ansatte utvikler produkter blant annet for Apple, Microsoft, Sony, HP, Dell, Nokia og Nintendo.

Det er ulike rapporter om årsaken til at de ansatte gikk til et slikt desperat skritt.

Arbeiderne ved Wuhan-anlegget skal ha bedt om høyere lønn. Ifølge WantChinaTimes ble lønnskravet møtt med to valg: Enten å ta sluttpakke eller å fortsette som før. De fleste valgte å slutte, men selskapet skal ha brutt avtalen og nektet å utbetale kompensasjon.

Protesten skal ha pågått i over ett døgn, og medførte full produksjonsstans ved anlegget, før ordføreren i byen til slutt lyktes med å overbevise gruppen om å klatre ned fra bygget.

Den offisielle forklaringen fra Foxconn er at protestaksjonen oppsto etter at de ansatte ble fortalt at de måtte forflyttes til en annen fabrikk, grunnet endrede produksjonslinjer, ifølge en uttalelse gjengitt i blant annet PCWorld.

Bølge av selvmord

Arbeidsvilkårene ved fabrikkene til Foxconn har vært beskrevet som grufulle, med en rekke alvorlige hendelser og en serie selvmord gjennom flere år.

Selskapet skal ha tvunget ansatte til å underskrive kontrakter hvor de lover å ikke ta livene sine. De har også lagt ut sikkerhetsnett utenfor vinduer, som et tiltak for å hindre selvmord.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.