BEDRIFTSTEKNOLOGI

3000 selskaper støtter gratis nettleser

Nettprogramvareselskapet Netscape Communications Corp. opplyser at hele 3000 selskaper vil distribuere over 36 millioner eksemplarer av Netscapes nettlesere når disse nå gis bort gratis.

Øystein Kvistad
7. feb. 1998 - 18:19

Blant selskapene som allerede har takket ja til å være med på det "ubegrensete distribusjonsprogrammet" er Autodesk Inc, McGraw- Hill Cos Inc, Ziff-Davis Publications, og en enhet underlagt Softbank Corp., melder InfoBeat.

I samarbeidsprogrammet kan de deltakende selskapene laste ned og videredistribuere nettleserne Communicator og Navigator med "no strings attached", for å bruke Netscapes egne ord.

De deltakende selskapene inkluderer originalutstyrsprodusenter, eller OEM-er, nettjenesteleverandører (ISP-er), programvareutviklere og innholdsleverandører. Programmet er et framstøt for å bevare Netscapes andel av et marked der Microsofts Internet Explorer får stadig større popularitet og utbredelse.

Det var i januar i år Netscape gjorde alvor av idéen om å gjøre nettklienten Communicator, ikke bare nettleseren Navigator, gratis. Samtidig ble det kjent at selskapet ville gjøre kildekoden til Communicator offentlig tilgjengelig fra og med neste versjon. Communicator ble umiddelbart gjort gratis, og kunne uten videre lastes ned fra Netscapes nettsted. Kildekoden til betautgaven av neste versjon (5.0) av Communicator vil gjøres tilgjengelig på nettstedet innen utgangen av mars.

Salget av klienten har betydd stadig mindre for Netscape: I siste kvartal sto den for bare 13 prosent av den samlede omsetningen, mot 45 prosent i tilsvarende kvartal året før.

Uttalelser samlet inn av Wall Street Journal spår at frigivelsen av kildekoden til Communicator vil føre til en bølge av skreddersøm, utført for både store selskaper, Internett-tilbydere og PC-leverandører, eller kombinasjoner av disse. Negative reaksjoner kommer fra dem som mener Netscape ikke vil være i stand til å kompensere for bortfallet av inntektene fra Communicator. Til Bloomberg News sier en analytiker at det i kjølvannet av permisjonsvarlser og dårlige regnskapstall hersker en dårlig stemning innad i Netscape, og at mange talenter ikke lar seg lokke av gode opsjonsavtaler til å forbli i selskapet.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.