35.000 kunder i dødt mobilnett

NMT 900 mobilnettet ble 15 år. På det meste hadde mobilnettet 300.000 brukere. Med ved nedleggingstidspunktet natt til torsdag hadde mobilnettet fremdeles 35.000 registrerte brukere.

NMT 900 mobilnettet ble 15 år. På det meste hadde mobilnettet 300.000 brukere. Med ved nedleggingstidspunktet natt til torsdag hadde mobilnettet fremdeles 35.000 registrerte brukere.

Bruken av NMT 900 mobilnettet har gått nedover siden Telenor Mobil AS varslet nedlegging høsten 1998. Men fremdeles finnes det 35.000 brukere rundt om i landet som ikke har sagt opp mobilabonnementet på vanlig måte. Nå er pluggen i deres mobilnett dratt ut. For godt. NMT 900 ble lagt ned da 28. februar ble 1. mars.

Informasjonssjef i Telenor Mobil, Jo Heldaas, sier at selskapet omsatte 22 millioner kroner på sine NMT-kunder i fjerde kvartal i fjor, og at nedgangen i bruk har fortsatt ut over i år så mye at systemet den siste tiden har gitt Telenor tap.

- Det meste tyder på at kundene allerede har en GSM-telefon i tillegg, sier Heldaas.

Som følge av nedleggingen mottar også mange NMT-kunder en kompensasjon fra Telenor. Ifølge Heldaas gjelder dette alle som har kjøpt NMT-telefon de siste to årene, ved at de får 1000 kroner for å kjøpe GSM-telefon, samt at kunder som har tegnet abonnement mellom 1.3.99 og 1.12.99 som i tillegg får et GSM-abonnement og gratis bruk en periode.

NMT 900 ble etablert for å avlaste NMT 450. Mens NMT 450, som også kalles for "fjell og viddetelefonen" gjerne er brukt av folk som arbeider utendørs fordi signalene kan bøye seg, ble NMT 900 ofte brukt som hyttetelefonen. Heldaas sier at dekningen på GSM og NMT 450 er vel så god som NMT 900, selv om det kan finnes huller i systemet. - Kontakt oss, oppfordrer han om noen oppdager netthull.

Foreløpig har Telenor ingen planer om å legge ned NMT 450, der det fremdeles er tilbake vel 115.000 kunder. Et alternativ kan være GSM 400 om dette mobilsystemet blir etablert som et kommersielt alternativ til NMT 450.

Den opprinnelige konsesjonen til Telenor på drift av NMT 900 gikk ut året, men etter at det ble oppnådd enighet mellom selskapet og Samferdselsdepartementet om at GSM-nettet er godt nok alternativ valgte Telenor imidlertid å forkorte levertden.

Kundene har fått god informasjon om nedleggingen mener Heldaas, og viser til både brev til alle kunder foruten allmen presseomtale.

- Vi har fått klager på at nedleggingen skjer, men har avtalt dette med Samferdselsdepartementet. Derfor er vi temmelig sikre på at beslutningen ikke blir endret.

I Norges andre mobilselskap, NetCom, er nedleggingen registrert, men heller ikke mer.

- I vår startfase var dette en større utfordring for oss enn i dag sier informasjonsjsef i NetCom, Guri Wormdahl. - Da hadde NMT dekning der vi ikke hadde dekning. I dag er ikke det noe problem lenger.

Til toppen