JUSS OG SAMFUNN

35 ukers e-post sporløst borte

Lille Burst.com kjemper for større åpenhet i sitt søksmål mot Microsoft for påstått teknologityveri.

2. sep. 2004 - 10:55

I juni 2002 rettet Burst.com et søksmål mot Microsoft for påstått tyveri av multimedieteknologi som siden skal ha blitt innlemmet i Windows Media Player, multimediespilleren som i dag er en integrert del av operativsystemet Windows XP.

Microsoft skal ha skaffet seg kunnskap om Burst.coms proprietære teknologi gjennom flere måneder med samtaler i 2000 da det var snakk om et mulig samarbeid mellom selskapene. Burst.com mener Microsoft brukte denne kunnskapen til å forbedre sitt eget produkt og få det raskere ut på markedet. Dette påstås å være både teknologityveri og misbruk av monopolstilling.

Da Burst.com anla sak, ble Microsoft pålagt å frigi e-post som kunne tenkes brukt som bevismateriale. Da den relevante e-posten ble sortert ut og ordnet kronologisk, oppdaget Burst.com at det var en 35 ukers periode, sammenfallende med tiden da de to selskapene var i samtaler, hvor det ikke var registrert noen e-post. Satirikere har siden betegnet dette som «the 35 week Outlook bug».

Nærmere undersøkelser fra Burst.com skal ha brakt på det rene at de berørte Microsoft-ansatte fikk ordre om å slette e-postmeldingene.

Microsoft bestrider ikke at e-post er slettet, men fastholder at det er noe de berørte ansatte selv tok initiativet til, av den enkle grunn at samtalene med Burst.com viste at teknologien var uinteressant.

Microsoft mener hovedpoenget i saken er at Burst.coms påstander er fremmet uten dekning i virkeligheten, og at søksmålet er bare enda et uberettiget forsøk på å presse dem for penger.

Saken er berammet til våren 2005. I forkant pågår en dragkamp mellom Burst.com og Microsoft om bevismateriale og åpenhet. I august i fjor fikk Microsoft et pålegg fra dommer J. Frederick Motz om å gjennomgå arkiverte magnetbånd med sikkerhetskopier for å gjenfinne e-postmeldingene som ble slettet i 2000. I mai påla dommeren ny leting, denne gangen etter en bestemt e-postmelding der utviklingssjef James Allchin skal ha pålagt deltakerne i samtalene med Burst.com å slette e-post. Haken er at Motz samtidig påla taushet om resultatene av disse gjennomgangene.

Dommeren påla Microsoft å la Bill Gates avhøres av Burst.coms advokat Spencer Hosie i tre timer. Dette avhøret ble gjennomført i forrige uke. Det er inntil videre forbud mot å referere fra avhøret.

I går fremmet Hosie et formelt krav til dommeren om å få lov til å publisere avhøret av Gates, og samtidig få om mer tid med Microsofts strategisjef. Hosie sier han samtidig ber om at resultatet av e-postletingen skal kunne offentliggjøres.

Hosie mener det kan se ut som Microsoft rutinemessig sletter e-post i forkant av mulige søksmål, og at de ansvarlige for dette bør straffes. Han viser til tidligere banksjef Frank Quattrone i Boston-avdelingen til Credit Suisse, som i mai i år ble kjent skyldig blant annet for å ha skrevet en e-post der han oppfordret sine ansatte til å slette dokumenter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.