BEDRIFTSTEKNOLOGI

3Coms oppkjøp utfordrer Cisco

Oppkjøpet av US Robotics gir nye 3Com en årsomsetning på høyde med erkerivalen og sektor-ener Cisco. Samtidig får 3Com et bredere produktutvalg enn konkurrenten.

Eirik Rossen
27. feb. 1997 - 11:00

Basert på aktuelle børskurser, kan oppkjøpsavtalen verdsettes til rundt 6,6 milliarder dollar. Det gjør fusjonen til teknologiverdenens nest største, etter AT&Ts overtakelse av NCR i 1990, verdsatt til 7,8 milliarder dollar.

Årsomsetningen til nye 3Com anslås av selskapet selv til fem milliarder USD. De samlede 1996-regnskapene for 3Com og US Robotics viser en årsomsetning på 4,6 milliarder USD. Det er nøyaktig samme omsetning som Cisco.

Avtalen ble kunngjort etter New York-børsens stengetid. Salget av 3Com-aksjer hadde da opphørt for dagen, mens salget av US Robotics-aksjer fortsatte, og kursen ble drevet oppover rundt åtte prosent, noe lavere enn den overprisen på 14 prosent som 3Com har gitt.

Reaksjonene fra analytikere er blandet. Konsensus synes å være at 3Com har mest å tjene, siden de får tilgang til produkter som Cisco ikke har, og vil blant annet kunne satse sterkere på løsninger med fjerntilgang, et område der mindre rivaler som Shiva og Bay Networks har markert seg sterkt, og der Cisco ennå ikke har fått særlig respons.

Fordelene for US Robotics, som er verdens ledende leverandør av modemer til forbrukermarkedet, synes ikke så åpenbare. Selskapet har markert seg som ledende også i den teknologiske utviklingen, blant annet gjennom sitt pionerarbeid for nye hurtige 56,6 kbps modemer.

Det stilles også spørsmål ved tidspunktet. Kursen på 3Com-aksjer har falt rundt 50 prosent de siste ukene. Meklerne er misfornøyde med inntjeningen. Teknologene peker på at inntjeningen plasserer 3Com blant USAs beste selskaper, trass i meklernes overdrevne forventninger. Tendensen til stadig mer bruk av intranett og internett gjør at 3Com vil bevare sin plass i smørøyet i lang tid framover.

Handelen må godkjennes av aksjonærene i begge selskaper. Den ventes gjennomført innen sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.