3D for kløner

Med programmet Poser 3 kan du lage ekstremt bra 3D-animasjoner og stillbilder uten å kunne noe spesielt om 3D-programmering fra før.

Med programmet Poser 3 kan du lage ekstremt bra 3D-animasjoner og stillbilder uten å kunne noe spesielt om 3D-programmering fra før.

Metacreations - for mange godt kjent for programmer som Kai's SuperGOO, Bryce 3D og Ray Dream Studio - lanserer nå programmet Poser 3, et verktøy du kan bruke til å lage gode 2D- og 3D-bilder samt animasjoner, selv om du ikke er noen kløpper i faget fra før.

Du kommer enkelt og greit igang med å lage fiffige bilder og animasjoner i Poser 3. Ønsker du for eksempel at personen du har bilde av på skjermen skal røre på en arm eller et bein, er det bare å peke med musa på det stedet du ønsker å sette i bevegelse, klikk og dra. Vil du at personen for eksempel skal stå med armene rett ut, trykker du på armen og drar den opp. Du kan velge mellom mange forskjellige forhåndsdefinerte personer, og du kan velge mellom forskjellige arter dyr, eller du kan bruke bare skjelettet om du ønsker det. Det er også mulighet for å forandre på klesfarge, hudfarge osv. Vil du gå litt dypere inn i programmet kan du gå inn og bytte ut ansikt og forandre på det som du vil, man kan til og med gå helt ut i fingerspissen og forandre på hvert enkelt ledd utover i fingeren.
Poser 3 inneholder også en såkalt "gå-generator", hvor du kan bestemme ganglaget til en person eller et dyr. Det fins utallige måter å gå på, og du kan legge sammen to eller flere gåstiler og med det få en helt ny gangvariant.. Du kan velge hvor mye armene skal svinge forover og bakover, knebøy eller ikke osv. Har du lyst på litt mer action kan du legge på lyd i dine animasjoner og få munnen til å bevege seg i takt med stemmen fra en lydfil.


Etter en halvtimes tastatur-fikling og noen få sider i brukermanualen kom jeg greit igang med programmet, som rett og slett er spennende å jobbe med. Det er nesten ikke grenser for hva du kan finne på.

Poser 3 finnes for både Mac- og Windows-plattformen, og kom på markedet i Norge i september til en anbefalt utsalgspris på 1910 kroner. Det beste er at du slett ikke trenger en super-PC eller ditto Mac for å kjøre programmet. For PC er det anbefalt en Pentium-prosessor med Windows 95 opertivsystem eller bedre installert (kan også kjøres på NT 4.0 eller nyere), et skjermkort med 24 bit eller bedre, CD-ROM-spiller og 32 MB RAM, og minimum 80 MB harddiskplass. Mac-kravene er en PPC-prosessor (603 eller bedre) med 7.6.1 system eller nyere, 16-bit farge (24-bits er anbefalt), CD-ROM-spiller, 20 MB ledig RAM (32 MB anbefales) og til slutt 80 MB minimum harddiskplass.

Til toppen