ANALYSER

3D-mus og oversatt tale blir stort i 2006

Gartner har pekt ut de fem mest spennede IT-teknologiene i 2006. En av dem er en 3D-mus.

22. des. 2005 - 08:57

Året nærmer seg slutten. Analyseselskapet Gartner har gått gjennom hva de mener er de heteste nye selskapene og lanseringene i 2005.

Gartner har lagt vekt på teknologi som ikke er i bred bruk ennå, men som de mener kommer til å bli viktig. Gartner anbefaler analysen til markedsfolk, IT-sjefer, investorer og forretningsutviklere.

1. Spoken Translation
California-selskapet Spoken Translation har lansert det første kommersielle produktet som ifølge Gartner klarer å oversette tale fra et språk til et annet. Teknikken «speech-to-speech» lar brukeren snakke til en datamaskin på et språk, og at denne gjengir oversettelsen i syntetisk tale.

Hittil har slikt bare vært demonstrert som prototyper fra for eksempel IBM på oversettelse mellom kinesisk og engelsk. De kommersielle mulighetene er neste uendelige. Spoken satser først på et produkt for helsesektoren.

2. Nintendo «Revolution» spilllkontroll
Nintendo har demonstrert en fjernkontroll som lar brukere styre spill med en enhet som de kan flytte i tre dimensjoner. Denne såkalte luft-musen inneholder trolig gyroskoper og kan brukes når spillet krever for eksempel våpen eller sportsutstyr. Teknologien er ikke helt ny, men Nintendo lover en pris på 70 dollar.

3. Zensys hjemmenettverk
Zensys har arbeidet med et «Internett» for hjemmebruk. Det dreier seg om et såkalt mesh der enhetene kan koble seg til en sentral styringsenhet ved å formidle signaler fra hverandre, slik at man slipper å kople alt direkte til den sentrale enheten. Nettverket blir tilsvarende rimeligere og enklere å sette opp, og Zensys klarer nå å selge for eksempel trådløse lysdimmere til 10 dollar. Zensys ser ut til å klare å skape en allianse rundt sin teknologi – det finnes nå 300 brikker med trådløs Zensys-teknologi i salg.

4. Google Earth
Dette er ikke en spesifikk teknologi, men en samling teknologier som øker gjennomsikteligheten i verden. Gartner har tidligere spådd at konseptet personvern vil bli stadig mer utvannet i årene fremover etter hvert som sensorer, digitale kamera og datalagring øker sporbarheten. Utviklingen har akselerert i år, mener Gartner, og peker spesielt på Google Earth og økt bruk av GPS.

5. Personalisering av lyd
Voxonic kan ta en opplest lydtekst og legge på stemmen til en annen person. For eksempel, påpeker Gartner, kan en amerikansk toppsjef få oversatt og lest opp talen sin på kinesisk. Voxonic kan så legge på toppsjefens stemme og få det til å høres ut som om det er han som leser opp talen. Det holder med en 15 minutts stemmeprøve fra toppsjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.