3D skjerm lar deg føle bildet

Skjermen "Hypercube 3D Display" lar deg se og føle synsbedrag i tre dimensjoner. Vordende kirurger kan føle slagene når de skjærer i levende virtuelle hjerter.

Skjermen "Hypercube 3D Display" lar deg se og føle synsbedrag i tre dimensjoner. Vordende kirurger kan føle slagene når de skjærer i levende virtuelle hjerter.

Bildet viser M-360A som ifølge opphavet Dimensional Media Associates (DMA) er "det mest populære systemet" for tredimensjonal visning. Enheten er sylinderformet, 112 centimeter i diameter og 75 centimeter høy. Den viser objekter i 3D som ser ut til å levitere over det svarte midthullet. Objektene kan være opptil 10 centimeter høye.

Du trenger ikke spesielle briller eller andre hjelpemidler for å se bildet, og du kan vandre rundt hele skjermen for å undersøket bildet fra alle kanter.

Den formelle engelskspråklige betegnelsen på slike skjermer er HDVD eller "high definition volumetric display". Modellene som DMA tilbyr, er ikke begrenset til stillestående modeller. De kan også vise animasjoner.

De er heller ikke begrenset til lys. DMA bygger inn signaler som kan oppfattes av spesialutstyr for simulert taktilitet. Det vil si at du kan gripe rundt bildet eller deler av det med en spesialkonstruert hanske, skjære gjennom det med kniv eller ta i det med pinsetter, og få følelser og reaksjoner som om bildet var et fysisk objekt.

Anvendelsene foreløpig er først og fremst til virtuelle utstillinger. Spill må nok vente til bildene kan gjøres større. DMA tror det ligger et stort potensial innen opplæring av kirurger og helsearbeidere, eller andre områder der det ikke er tilrådelig å la folk øve seg på levende objekter. Med en animert hjertemodell kan man gi vordende kirurger en svært realistisk opplevelse av hvordan det er å skjære eller pirke i levende vev.

Når bildene blir større, kan også anvendelsene gjøres mer avanserte. I stedet for bare hjertet, kan man se hele overkroppen. Militære kunne leke seg med virtuelle tredimensjonale slagmarker, og flyveledere kunne forholde seg til sanntidsmodeller av det som skjer på hele flyplassen - korrigert for natt og tåke.

Til toppen