3D-støtten kan komme raskt i Firefox

Åpner for testing av «Canvas 3D» om «kort tid».

3D-støtten kan komme raskt i Firefox

Åpner for testing av «Canvas 3D» om «kort tid».

Mozilla har til hensikt å bygge inn støtte for akselerert 3D-innhold i nettleseren allerede i versjonen som kommer etter Firefox 3.5. Det skriver Christopher Blizzard, sjefmisjonær i Mozilla, i et blogginnlegg.

Khronos Group kunngjorde denne uken et initiativ for å lage en åpen webstandard for 3D-innhold på weben, noe som skal gjøre det mulig å vise slik innhold i nettlesere uten å måtte benytte plugins og mer eller mindre proprietær teknologi.

Khronos gjorde dette på bakgrunn av et forslag fra Mozilla, og har allerede fått med seg Google som støttespiller.

Målet er at standarden vil bli publisert innen 12 måneder, men Mozillas Vladimir Vukićević har allerede laget et utkast som kalles Canvas 3D.

Vukićević forteller at en prototyp-utvidelse som implementerer Canvas 3D slik han selv foreslår, snart vil bli gjort tilgjengelig for Firefox 3.1 beta 3, men målet er etter hvert å komme med en versjon som også fungerer i Firefox 3.0.

Han understreker at Javascript-ytelsen til nettleserne vil ha stor betydning for integrasjonen mellom nettleseren og programmeringsgrensesnittet OpenGL ES for 3D-grafikk. Det samme har også støtte for HTML-elementet canvas, som foreslås som en del av HTML 5. De fleste nyere nettlesere har nå støtte for canvas.

De fleste nettleserleverandørene har også fokusert mye på Javascript-ytelsen. Både Mozilla, Opera, Google og Apple lover betydelig forbedret Javascript-ytelse i sine kommende nettleserutgivelser.

Microsoft mener på sin side at Javascript-ytelsen ikke har så stor betydning for brukerne. Det blir spennende å se om selskapet velger å støtte den kommende standarden for akselerert 3D-grafikk på weben i en ny versjon av Internet Explorer. Microsofts nettleser mangler stadig støtte for flere andre webstandarder for gjengivelse av grafikk, blant annet det nevnte canvas-elementet og W3C-standarden for vektorgrafikk, SVG.

    Les også:

Til toppen