BEDRIFTSTEKNOLOGI

3Dfx klar med Voodoo Banshee

3Dfx lanserer mandag sin neste grafikkbrikke, Banshee. Dette er en kombinert 2D/3D-brikke som ifølge 3Dfx skal være den raskeste på markedet. Men 3Dfx entrer nå et mye tøffere marked.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 1998 - 11:59

3Dfx Interactive har så langt vært kjent for sine 3D Voodoo-brikker, som er kanskje de raskeste og mest populære 3D-brikkene på forbrukermarkedet. Nå ønsker selskapet å øke omsetningen gjennom å entre markedet for grafikkbrikker som kombinerer både 2D- og 3D-grafikk på én brikke.

Voodoo Banshee vil ifølge TechWeb News ha en maksimal fyllingsrate på 100 millioner piksler per sekund. Dette tilsvarer ytelsen til Voodoo 2 brikkesettet. Men Banshee har bare én teksturenhet, noe som senker fyllingsraten for bilineære, filtrerte, volumetriske teksturer (texels) fra 180 til 100 megapiksler per sekund.

2D-delen av Banshee skal være en spesialdesignet 128-bit-motor. Denne skal ha høyere ytelse enn selv Matrox' ledende 2D-kort.

Brikken vil ha et 16-bits flyttall Z-buffer, samt grensesnitt til SGRAM og SDRAM. Minnemengden vil trolig være mellom 8 og 16 MB.

Banshee vil i begynnelsen bare støtte 1x AGP, selv en 2x AGP-utgave vil komme etter kort tid. Det er mulig denne overgangen vil skje samtidig som resten av brikken går over fra 0,35 mikron til 0,25 mikron i produksjonsprosessen. I tillegg krever Banshee to sykluser for å utføre enkelte operasjoner hvor Voodoo 2 bare krever én.

Voodoo Banshee vil bli levert med en 230 eller 250 MHz RAMDAC, samt et videokontrollgrensesnitt for å koble til en tredjeparts MPEG-dekoder.

Klokkehastigheten er 100 MHz, men denne vil økes til 125 MHz i 0,25 mikron-utgaven.

Med disse egenskapene, vil Banshee ifølge 3Dfx være mellom 15 og 17 prosent raskere enn de raskeste brikkene på markedet i dag.

3Dfx hadde opprinnelig planlagt at Banshee skulle være leveringsklar i første kvartal i år. De nye planene går ut på levering i tredje kvartal, selv om produksjonen så smått er startet.

3Dfx vil få mye mer konkurranse i det markedet hvor Voodoo Banshee skal selges. Mange produsenter, for eksempel 3Dlabs, Intel og S3 er allerede godt etablerte i dette markedet, og prisene er mye mindre hyggelige for leverandørene.

For at selskapet skal fortsette å vokse, er 3Dfx likevel nødt til å henvende seg nye markeder. Ifølge Saul Altabet, direktør for produktmarkedsføring hos 3Dfx, har selskapet også behov for økt omsetning for å spre utviklingskostnadene bedre.

- Å utvikle denne teknologien er svært kostnadskrevende, sier han til TechWeb News.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.