BEDRIFTSTEKNOLOGI

3G-bredbånd kan erstatte ADSL

En Ericsson-partner i Sør-Afrika tester 3G-teknologien HSDPA som alternativ til ADSL.

1. des. 2005 - 13:47

Den sørafrikanske mobiloperatøren MTN eier et 3G-mobilnett, men har ikke noe fastnett. De håper likevel å kunne tilby sine kunder bredbånd, som alternativ til ADSL.

MTNs utstyrsleverandør Ericsson har utviklet en ny serie med stasjonære modemer som kommuniserer over HSDPA, en utvidelse av UMTS som gir betraktelig raskere dataoverføring. HSDPA vil også på sikt implementeres i 3G-nettene Telenor og Netcom bygger i Norge.

Ericsson tenker seg at stasjonære modemer for 3G-nett kan gi bredbånd utenfor områder som nås av ADSL, men da hovedsakelig i land med dårlig utbygget fasttelefonnett.

Ifølge Ericsson skal HSDPA kunne gi opptil 14 Mb/s nedlasting. Den praktiske hastigheten blir antakelig langt mindre, men likevel betydelig høyere enn det norske 3G-brukere erfarer i dag. Erfaringer med GPRS og UMTS tilsier at den praktiske hastigheten ligger på en femdel av den maksimale. Med samme tommefingerregel for HSDPA vil brukerne kunne se fram til et sted mellom to og tre Mb/s.

Stasjonære modemer kan ventes å gi noe bedre ytelse enn mobile enheter med HSDPA. Trolig vil det være en stor fordel for operatørene at stasjonære enheter i et trådløst nett gjør det enklere å planlegge hvor man må bygge ut, og gjør det mulig å skille mellom prismodellene for mobilt og hjemmebredbånd.

Skulle noen av de norske mobiloperatørene prøve seg med Ericssons modell, vil de møte konkurranse fra flere alternativer.

Ikke alle fungerer til alt, men en del mindre operatører har begynt å bygge ut Wimax. Dessuten lanserer Nordisk Mobiltelefon sitt nett i disse dager. I første versjon gir det mellom 300 og 900 kb/s nedlastingshastighet, og etter planen skal det dekke 95 prosent av Norges areal.

Neras nylanserte satellittprodukt er nok for de mer spesielt interesserte med god råd, men kan altså gi global dekning og opptil 384 kb/s med en boks som bare veier et kilogram.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.