3G-dekningen vil aldri slå GSM-nettet

3G vil aldri danke ut GSM på ren tale, for rekkeviddene på 3G-basestasjoner er egentlig helt elendig.

3G vil aldri danke ut GSM på ren tale, for rekkeviddene på 3G-basestasjoner er egentlig helt elendig.

Under en pressekonferanse i går på et årsdagen for sitt 3G-nett, dukket det opp overraskende tall om dekning og utbygging av 3G og GSM-nett.

Det har lenge vært kjent at 3G-signalene ikke når så langt som GSM-signalene, men det har manglet på konkrete tall. Rekkevidden på de forskjellige teknologiene påvirker både kundene og mobilselskapene: Kundene mister fort 3G-dekning og utbyggingen blir dyr når rekkevidden for hver basestasjon er kort.

Under pressekonferansen i går presenterte dekningsdirektør Bjørn Amundsen følgende tall:

Telenor setter rekkevidden for en standard GSM-basestasjon til 35 kilometer, men i enkelte tilfeller i Norge har Telenor strukket rekkevidden helt opp i utrolige 120 kilometer, trolig med spesialantenner. Over disse rekkeviddene får også brukere datatransport med GPRS og Edge.

Konstrasten til 3G blir enorm: Amundsen forteller at en 3G-mast stort sett har en rekkevidde på bare fem kilometer, men den kan presses opp i maks 10 kilometer. Årsaken er rett og slett fysiske lover - jo høyere frekvens jo lavere rekkevidde.

- 3G-dekningen vil aldri bli så bra som GSM-dekningen og GSM-nettet vil være et viktig supplement til 3G-nettet i all overskuelig fremtid, forteller Amundsen.

Amundsen forteller også at 3G-teknikken har andre svakheter som ikke GSM/GPRS/Edge sliter med.

- Båndbredde du får påvirkes av så mye, ikke bare rekkevidde. Dukker det opp en bruker som er nærmere antennen enn deg, kan du oppleve ikke bare at båndbredde faller, du kan miste kontakten helt, forteller Amundsen.

Årsaken er åpenbart intelligensen i basestasjons-utstyret som selges i dag. Båndbredden og rekkevidden er også forskjellige fra en 3G-telefonmodell til en annen. Det er forskjell på hvor flinke og kjappe de for eksempel er på å bytte mellom basestasjoner, men Amundsen vil ikke nevne enkleltmerker eller modeller.

Han påpeker også at alle tall og båndbredder som oppgis av alle aktører for 3G-dekningn handler om dekning utendørs. Telenor bruker mye penger på å bygge basestasjoner i byene for å sikre 3G-dekning også innendørs, men de høyere frekvensene gjør at signalet fort bremses av forskjellige bygningsmaterialer som betong og armeringsjern.

En av Telenors utfordringer er at det er vanskelig å få systematisk målt innendørsdekning.

Til toppen