3G-nedtrapping i Kina

Ericsson, Nokia, Siemens og andre må tone ned forhåpninger om stort salg av 3G-utstyr til Kina.

Ericsson, Nokia, Siemens og andre må tone ned forhåpninger om stort salg av 3G-utstyr til Kina.

Kina har tidligere antydet svært ærgjerrige planer for 3G mobil. Landet er allerede verdens største mobilmarked – 330 millioner abonnenter – samtidig som penetrasjonen bare er 26 prosent av befolkningen. Slikt setter fantasien i sving, og analytikerne så for seg 3G-investeringer i 40 milliarder dollar-klassen over to til tre år.

Ifølge Wall Street Journal kommer det nye signaler fra kinesiske myndigheter, og analytikerne har nedjustert sine investeringsanslag til 10 til 12 milliarder dollar over to til tre år.

Det er en kalddusj til selskaper som Alcatel, Ericsson, Lucent, Motorola, Nokia, Nortel og Siemens, som hadde forhåpninger om store kontrakter.

Årsaken til nedtrappingen skal være bekymringer rundt lønnsomhet, og erfaringer fra andre land at det tar tid før avanserte og dyre tjenester slår gjennom. Det fleste er stadig mest innstilt til å bruke mobiltelefonen til vanlige samtaler.

En annen årsak kan være forsinkelser knyttet til utviklingen av Kinas egen 3G-standard TD-SCDMA. De første forsøkene viste at ytelsen var dårligere enn konkurrerende amerikanske og europeiske standarder, og at det er påkrevd med forbedringer. Poenget med egen standard er å slippe teknologilisenser til utlandet, og fremme lokale aktører. Utenlandske selskaper som higer etter kinesiske 3G-kontrakter, søker allianser med kinesiske konkurrenter. Nortel har en avtale med China Putian, Ericsson har en avtale med ZTE, Siemens har en avtale med Huawei og Alcatel har en avtale med Datang Telecom.

Imens drøyer det også med å fordele 3G-lisenser. Tallet på lisenser er ikke klart. Analytikere venter nå tre lisenser, mot tidligere fire eller fem, og at tildelingen kan utsettes til etter årsskiftet.

    Les også:

Til toppen