3G-nett kan erstatte ADSL fullt ut

3G-nett kan erstatte ADSL fullt ut

I Sverige starter nå mobilselskapet 3 salget av et 3G-nett og utstyr som konkurrerer direkte med ADSL.

I går åpnet den svenske 3G-pioneeren 3 sitt neste-generasjons 3G-nett. HSDPA er tidligere omtalt som en teknologi som i praksis 2-3 Mbit i sekundet, noe som imponerer i forhold til hva norske kunder i dag har.

Første generasjons 3G-nett som Telenor og Netcom tilbyr her i Norge gir ikke mer enn 384 Kbit i sekundet. Dette er nok til å motta tekst-epost og annet enkel på en mobil i høy fart, men lite imponerende når man bruker 3G-nettet som datanett for en bærbar PC.

Tester gjort av svensk media viser hastigheter på 1,7-3 Mbit i sekundet, noe som tilsvarer vanlige ADSL-linjer. Testene viser også at responstiden er god, for de vanlige 3G-nettene kan slite med lange respontider i forhold til faste Internett-forbindelser.

3 er ikke først ute med HSDPA, også kalt Turbo 3G, men de fleste andre HSDPA-nett rundt i verden gir typisk bare 1,8 Mbit i sekundet.

Med hastigheter på 2-3 Mbit matcher 3 hastigheten på vanlige ADSL-linjer og går til angrep på bredbåndsselskapene i Sverige.

For 3 tilbyr sine kunder tre typer modem-løsninger. Den ene er et innstikkskort til bærbare PCer, men 3 selger også en USB-pinne og en Ericsson-ruter som lar flere brukere dele på en 3-forbindelse.

Og 3 har mer oppe i ermet. For nå lover selskapet å løfte farten til 7,2 MBit i sekundet allerede i løpet av våren. Dermed vil deres 3G-nett matche selv de raskeste ADSL-linjene, men dog ikke ADSL2+.

Her i Norge har Telenor og Netcom sagt at de ikke vil bygge ut HSDPA i overskuelig fremtid. 3 har en norsk 3G-lisens, men deres nye initiativ og store tap i Sverige, er understreker nok hvorfor selskapet ikke har satt opp en mast i Norge så langt.

3s lansering viser både hvilke muligheter mobilselskapene har og hvilke utfordringer de tradisjonelle bredbåndsselskapene står overfor. Ironisk nok eier Telenor og Telia både de største ADSL-aktørene og de to 3G-nettene her i Norge.

Prisene til er dog noe høyere enn ADSL. For 699 svenske kroner får man surfe ubegrenset med toppfart. Klarer man seg med 1,2 Mbit i sekundet, altså en basis ADSL-linje, koster dette 499 kroner i måneden. Og da kan man altså beholde farten på jobb, skole, i møter og på kafeer.

Om 12 måneder, mot slutten av 2007 lover 3 reelle hastigheter på hele 14,4 Mbit i sekundet, og det skal skje med vanlige antenner, ikke med såkalt mimo-teknikk som krever flere antenner, skriver idg.se.

Foreløpig er det bare Stockholm som dekkes av den nye HSDPA-teknikken, men 3 lover et voldsomt oppgraderingstempo. Svenskene mindre spredd enn oss nordmenn og allerede til sommeren lover 3 å dekke halvparten av alle svenske husholdninger med sitt ADSL-alternativ.

På denne siden hos 3 kan du mer.

Til toppen