3G og bygde-3G i samme telefon

Nordisk Mobiltelefon får hjelp av Samsung til å løse et av sine største problemer.

Nordisk Mobiltelefon får hjelp av Samsung til å løse et av sine største problemer.

Nordisk Mobiltelefon er selskapet som er i gang med å bygge ut et alternativt 3G-nett i Norge og Sverige. I motsetning til Telenor og Netcom satser de på å bygge ut i bygdene, og markedsfører seg som selskapet for mobilt bredbånd i utkantstrøk.

Dette gjør de ved å bruke en annen teknologi enn Netcom og Telenor. Nordisk Mobiltelefon bruker CDMA 450-teknologi som gir bedre rekkevidde og kan dermed dekke et større område uten at utbyggingen blir like dyr.

    Les også:

Problemet er at denne typen nettverk kun er bygd ut i noen få land. Dermed blir brukerne låst inne i deres nett. Den første telefonen selskapet har fått spesialdesignet, kan verken brukes i utlandet eller der Nordisk Mobiltelefon ikke har nett.

Alternativet for mange vil være å ha to mobiltelefoner, og dermed er det fare for at mange kunder kvier seg for å ta nettet deres i bruk.

Men nå kommer en mulig løsning på dette problemet. Samsung har nå lovet å lage en telefon som støtter både vanlig 3G og Nordisk Mobiltelefons bygde-3G, forteller talsmann for Nordisk Mobiltelefon, Jan Freese til Realtid.se.

Motorola har også laget en telefon som kan veksle mellom amerikansk og europeisk mobilstandard, Motorola A840. Men det er bare Samsung som takler begge 3G-standardene.

Samsung skal nå dessuten ha lovet å lage en versjon av deres SCH-W120- telefon, som er tilpasset Nordisk Mobiltelefons nett og støtter CDMA 450, ikke bare CDMA 2000.

Dermed kan man bruke denne telefonen både til å få mobilt bredbånd på bygda, og vanlig 3G i andre land og der selskapet ikke har dekning.

Problemet er prisen. Telefonen finnes så langt bare i Sør-Korea, der den koster 800.000 won, eller rundt 5.200 kroner.

En spesialversjon i Norge vil neppe bli billigere. Men nye telefoner og teknologier har en tendens til å falle ganske raskt i pris, og Nordisk Mobiltelefon vil sannsynligvis sponse telefonene. Selskapet planlegger å selge noen modeller til rundt 2.000 kroner, men prisen vil avhenge av hvor mye konkurrerende 3G-telefoner koster.

Freese sier også at deres kinesiske partner Huawei holder på med å utvikle telefoner som takler både CDMA 450 og den europeiske 3G-standarden, WCDMA.

Til toppen