3G-operatør utsetter pluss-tall

Hutchison Whampoa har åpnet 3G-nett i 10 land og kommer her i Norge. Salget går tregt og et pluss er utsatt.

Hutchison Whampoa har åpnet 3G-nett i 10 land og kommer her i Norge. Salget går tregt og et pluss er utsatt.

Hutchison Whampoa er den uten sammenligning største 3G-operatøren i verden og vil være det lenge. Gjennom selskaper som 3 i Sverige har Hutchison vært først med 3G/UMTS-nett i nesten alle de ti landene selskapet har åpnet nettverk i.

Her i Norge var selskapet alene om å søke på de to ledige UMTS-lisensene og fikk tilslaget på den ene. Når selskapet skal åpne sitt nett, er ennå ikke bestemt.

    Les også:

Det singapore-baserte selskapet er dominert av trolig Asias rikeste mann, Li Ka-shing.

Li Ka-shing hadde satt seg som mål å signere avtaler med to millioner UMTS-brukere i år, men i selv med bare 520.000 kunder i august, sto han ved sine prognoser. Men på en pressekonferanse på søndag innrømmet han at salget går tregere enn forventet og at man ikke klarer de aggressive målene man hadde satt seg i år. Dette skriver Wall Street Journal.

Hvor langt selskapet har kommet nå, vil ikke Li ut med, men han tar overhodet ikke selvkritikk. At man ikke når målene skyldes telefonprodusentene NEC og Motorola, hevder han.

- Etterspørselen er veldig høy og vi har solgt alle telefonene så fort vi har mottatt dem, sier Li.

Men analytikere påpeker at mye av salget skyldes dramatiske priskutt i land som England og Italia. Dette har gjort Hutchinson billigere på taletrafikk enn dagens GSM-nett, noe som kan tyde på at kundene ikke er så interessert i videomulighetene.

Motorola og NEC innrømmer bare mindre forsinkelser på sine UMTS-telefoner.

Det trege salget får konsekvenser. Li Ka-shing har tidligere spådd et pluss for UMTS-satsningen i 2005, men utsetter nå dette et år.

- Noen land vil utvikle seg raskere enn andre. Uansett har går utviklingen riktig vei og vi har all egenkapitalen vi trenger.

Så langt har Hutchison brukt 11 milliarder dollar på å bygge sine UMTS-nett og skal bruke ytterligere 6 milliarder.

Til toppen