JUSS OG SAMFUNN

3G til 1,5 millioner nordmenn

Telenor og NetCom har bygd ut 3G-nett som når 1,5 millioner nordmenn, men lanseringen kommer først til høsten.

Telenor og NetCom har nå oppfylt de foreløpige kravene for utbygging av nye mobilnett (3G). En kommersiell lansering kommer imidlertid ikke før til høsten.

Telenor og NetCom har nylig rapportert inn tall for utbygging av telenettene til myndighetene. Post- og Teletilsynet (PT) er i disse dager i ferd med å levere en rapport om utbyggingen til samferdselsdepartementet.

I 2002 ga samferdselsdepartementet en utsettelse på 15 måneder i utbyggingen av 3G-nettene. Telenor har nå oppfylt disse kravene.

- Vi har nå bygd ut slik at vi når ut til 1,5 millioner mennesker i 35 byer. Det er i henhold til kravene i konsesjonen, sier Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil til digi.no.

Telenor Mobil og NetCom har lovet myndighetene å bygge 3G-nett for henholdsvis 82,9 prosent og 75,2 prosent av befolkningen innen 2008.

Etter det digi.no kjenner til har også NetCom bygd ut det nye mobilnettet i henhold til kravene i konsesjonen.

Til tross for at nettene står klare, så vil det ikke komme en kommersiell lansering fra Telenor før til høsten. I Sverige tilbyr allerede flere teleaktører 3G-abonnement, og salget har tatt kraftig av.

- Vi satser på en kommersiell lansering av 3G i løpet av andre halvår, sier Tuman Johnsen i Telenor.

- Hvorfor kommer ikke tilbudet tidligere?

- Et moment er det markedsmessige. Utviklingen har gått saktere enn vi trodde. Nå ser vi at har begynt å skje noe, for eksempel på MMS. Nordmenn er i ferd med å ta i bruk en del avanserte tjenester. Et annet moment er at vi må sikre at kvaliteten blir god nok. Det gjelder for eksempel samkjøringen mellom 2G og 3G, sier Tuman Johnsen.

Netcom har lovet å åpne sitt UMTS-nett i mars 2005.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.