JUSS OG SAMFUNN

3G-utbyggere frir til «bygde-3G»

Ved å støtte seg på Nordisk Mobiltelefons bygde-3G kan 3G-utbygerne slippe unna sine forpliktelser.

5. okt. 2005 - 07:39

I disse dager er det ikke bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet som kan blåse støv av det gamle slagordet fra deres samarbeid i 1935, som banet vei for Arbeiderpartiets første langvarige regjering: «By og land, hand i hand». Svenske selskaper med 3G-lisens prøver å overbevise sin tilsynsmyndighet – Post- och telestyrelsen – om at det er en god løsning å godta samarbeid mellom deres by-3G og Nordisk Mobiltelefons bygde-3G.

På denne måten håper Vodafone og Tre å slippe unna forpliktelser de har, som tvinger dem til å bygge ut 3G i distriktene.

Da de svenske 3G-lisensene skulle deles ut, var det flere operatører som lovte så mye at de utkonkurrerte selve Telia, med sine løfter om rask og geografisk dekkende utbygging. Telia fikk ingen av lisensene, og måtte redde seg inn på 3G gjennom et partnerskap med Tele2.

I ettertid viser det seg at Telia nok burde hatt en lisens på sin mer nøkterne linje, for de andre aktørene vil ikke lenger dekke så store deler av landet som de først lovet. Vodafone og Tre prøver nå å få den svenske tilsynsmyndigheten til å godta at de samarbeider med Nordisk Mobiltelefon for å nå konsesjonskravene.

Teknologien som Nordisk Mobiltelefon bruker, er bedre egnet til å dekke store områder med færre antenner.

– Det er mer økonomisk å bygge ut i områder med mindre enn 20 mennesker per kvadratkilometer, sier Erik Hörnfeldt, pressetalsmann i Tre, til digi.no.

Det har i det siste dukket opp telefoner som takler både europeisk standard 3G, og CDMA2000-teknologien som Nordisk Mobiltelefon bruker. Dermed kan man få dekket byene med Vodafone og Tres nett, og få 3G-dekning med Nordisk Mobiltelefon i distriktene.

Helt grei er likevel ikke denne løsningen. Blant annet får brukerne et svært begrenset utvalg telefoner hvis de ønsker mobilt bredbånd både i by og på land med denne løsningen.

Post- och telestyrelsen skulle avgjort denne saken i går, men klarte ikke å komme til noen beslutning.

Den samme modellen kan bli aktuell også i Norge, for Nordisk Mobiltelefon bygger nett også her, og Tre har også 3G-lisens.

– Vi har ikke diskutert med noen av de norske 3G-operatørene, men vi utelukker ikke noe for slikt samarbeid, sier Magnus Johansson.

Hörnfeldt har samme holdning.

– Vi har ikke diskutert dette i Norge, men hvorfor ikke. Norge har også områder med svært spredt populasjon, sier han.

Han vil ikke gi noen dato for når selskapet setter i gang bygningen eller når nettet kan være klart i Norge.

– Men vi står helt klart ved at vi vil lansere tjenesten i Norge, sier han.

Et argument som taler imot samarbeid mellom 3G og bygde 3G i Norge, er at Tre i Norge har en lisens som ikke krever så stor utbygging av nettet. De har ingen krav på seg om å bygge ut store deler av mindre tett befolkede strøk, slik som i Sverige. Et eventuelt samarbeid med Nordisk Mobiltelefon vil derfor være av frivillig art, og kan lett bli annerledes det som planlegges i Sverige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.