3G vil tape for WiMax

Anerkjente teknologieksperter skriver i en rapport at WiMax om noen år vil erstatte 3G mobil.

Anerkjente teknologieksperter skriver i en rapport at WiMax om noen år vil erstatte 3G mobil.

I går offentliggjorde to spesialiserte analyseselskaper, Datacomm Research og Rysavy Research, en felles rapport kalt Hard Numbers and Experts' Insights on Migration to 4G Wireless Technology. Rapporten er på 43 sider og selges for 3.900 dollar, inkludert en times samtale med analytiker.

Bak rapporten står en rekke internasjonalt kjente eksperter, blant dem direktør for avansert trådløs teknologi i Nortel, Charlie Martin; teknologisjef i Qualcomm, Roberto Padovani; og teknologisjef i Lucent, Paul Mankiewich.

Rapporten går nøye gjennom de teknologiske alternativene for trådløst bredbånd og ser samtidig på den teknologiske utviklingen hos store internasjonale aktører.

Sentralt står en sammenlikning mellom to grunnleggende teknologiske alternativer, OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) og CDMA (Code Division Multiple Access), for å overføre digitale signaler over trådløse forbindelser.

CDMA ligger til grunn for digital mobiltelefoni i USA. En utvidelse, WCDMA (Wideband CDMA), er basis for den europeiske spesifikasjonen UMTS for 3G mobil, også den akselererte datanedlastingen HSDPA (High Speed Downlink Packet Access).

OFDM er metoden som brukes i dagens løsninger for trådløse lokalnett, det vil si standardene IEEE 802.11a/b/g, og i den kommende høyhastighetsteknologien kjent som WiMax.

Rapporten går gjennom teknikkene brukt av begge disse grunnleggende metodene for å øke båndbredden. Konklusjonen er at OFDM er langt mer lovende enn CDMA, særlig når OFDM parres med intelligente antenner av typen MIMO (multiple-input multiple-output). Den vesentlige fordelen er at OFDM/MIMO opplever langt mindre interferens ved økende hastighet enn CDMA.

Ifølge rapporten er OFDM/MIMO – les WiMax – mer overlegen i forhold til CDMA – les UMTS – jo høyere dataoverføringshastigheter man snakker om. Rapporten diskuterer ved hvilken hastighet fordelene er så åpenbare at CDMA må vrakes til fordel for OFDM.

På den andre siden understreker rapporten også at CDMA fortsatt har gode utviklingsmuligheter, og at det vil ta flere år før leverandørene må bytte til OFDM. Leverandørene anbefales å forberede seg allerede i dag på denne overgangen, som rapporten også betegner som overgangen til 4G.

Rapporten peker på at mange leverandører og operatører som i dag arbeider med CDMA, også er i ferd med å implementere OFDM-basert teknologi og tjenester. En rekke metoder og verktøy som brukes for CDMA-teknologi, kommer også til nytte i sammenheng med OFDM.

Til toppen