TELEKOM

4 Mbit/s er grensen for bredbånd

Nå kan kommuner få tilskudd til raskere internettlinjer.

Regjeringen har satt av 110 millioner kroner som skal gå til prosjekter som kan gi bedre tilbud om bredbånd til norske husstander.
Regjeringen har satt av 110 millioner kroner som skal gå til prosjekter som kan gi bedre tilbud om bredbånd til norske husstander. Bilde: Espen Zachariassen
10. mars 2015 - 14:12

Regjeringen har i årets budsjett satt av 110 millioner kroner i nasjonal stønad til utbygging av bredbånd. I fjor var potten på 160 millioner.

Pengene gis som tilskudd til prosjekter i områder der kommersielle aktører alene ikke har funnet det regningssvarende å bygge ut.

Den uttalte ambisjonen er at alle norske hjem får tilbud om bredbånd av «grunnleggende god kvalitet».

Søkefristen er 15. mai, opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som forvalter ordningen på vegne av Samferdelsesdepartementet.

Spleiselag

Søknadene må komme fra en fylkeskommune eller kommune, men prosjektene som ber om tilskudd kan gjerne være spleiselag med andre offentlige eller private aktører.

- I fjor fikk vi inn over 170 søknader og interessen ser foreløpig ut til å være veldig stor også i år, opplyser sjefsingeniør i Nkom Torgeir Alvestad til digi.no.

BAKGRUNN: Halve Norge vil ha bredbånds-tilskudd

Minstekrav

Synet på hva som kan kalles bredbånd avhenger av hvem du spør. Norske myndigheter har det siste året holdt sin definisjon uendret.

4 Mbit/s nedstrøms datakapasitet regnes dermed fortsatt som minstekravet for grunnleggende bredbånd.

Steder som i dag har tilbud under 4 Mbit/s har største sjanse til å få tilskudd. Dette blir også minimumskravet til kapasitet i prosjektene, som etter at de mottar støtte skal ut på offentlige anbud.

Men Nkom opererer også med en annen terskel. Fra 30 Mbit/s anser de kapasiteten som høykapasitets bredbånd.

- Tilskuddsordningen har to definisjoner: 4 Mbit/s som laveste terskel, det vil si minimum for grunnleggende bredbånd, og 30 Mbit/s som minimum for høykapasitets bredbånd. Dersom dagens dekning ligger på mellom 4 og 30 er det også anledning til å søke tilskudd, men områder under 4 Mbit/s blir naturlig nok gitt høyeste vekt.

Dette blir da minimumskrav i utbyggingsprosjektene som ber om stønad, ifølge Alvestad.

- Kommunene står fritt  til å premiere tilbud utover minimum i anbudskonkurransen, sier han.

Smalbånd

Mens norske myndigheter holder på 4 Mbit/s-definisjonen, har USAs teletilsyn Federal Communications Commission (FCC) nylig endret sin definisjon. De mener nå at det ikke skal være tillatt å kalle kapasiteter under 25 Mbit/s for bredbånd.

Alt under 25 Mbit/s er dermed smalbånd sett med amerikanske øyne.

- Vi er kjent med dette utspillet fra FCC, som selvfølgelig er interessant og vi kommer til å ha en løpende vurdring av definisjoner og terskelverdier for bredbånd i tiden framover. Men det er ingen endring for årets utlysing av tilskudd, svarer sjefsingeniøren i Nkom.

Se også: Nå skal utkant-Norge får kjappere internett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.