RESULTATERFINANS

40 millioner til å forbedre e-byråkratiet

Regjeringen foreslår å bevilge rundt 40 millioner kroner til en nettportal som skal forenkle innrapporteringer i norsk nærinsgliv.

3. okt. 2002 - 10:37

Prosjektet 'AltInn', som står for Alternativ innrapportering, er skapt for å forenkle det enorme skjemaveldet som ofte struper norske bedrifter. Samtidig er et av hovedmålene å bedre samordningen innenfor det offentlige.

Skattedirektoratet, Brønnøysundregistrene og Statistisk Sentralbyrå skal utvikle en internettbasert innrapporteringsportal som skal gjøre det enklere for både privatpersoner og bedrifter å rapportere enklere til myndighetene. I første omgang er det rutinene i de tre nevnte etater som skal forenkles og første versjon av løsningen settes i gang i tredje kvartal neste år.

Regjeringens mål er at alle offentlige etater innen utgangen av 2004 skal kunne motta elektroniske innrapporteringer fra næringslivet. Det er foreslått bevilget 32,9 millioner kroner på Finansdepartementets budsjett og 7,2 millioner kroner på Næringsdepartementets budsjett til dette prosjektet i 2003.

Det finnes i dag rundt 660 skjemaer, stort sett på papir, som næringslivet må fylle ut for å gi lovpålagte opplysninger bare til statlige myndigheter. Dette er anslått til å koste næringslivet mer enn to milliarder kroner i året. I tillegg kommer rapporteringen til kommunene.

- AltInn vil føre til en etterlengtet forenkling for næringslivet, mener skattedirektør Bjarne Hope.

- I første fase vil ingen skjemaer forsvinne, men det vil bli enklere å fylle dem ut. Der det er mulig, vil informasjon være fylt ut på forhånd. I tillegg til at næringslivet sparer penger på de nye mulighetene, vil de statlige kostnadene til å etablere en slik elektronisk innrapportering raskt kunne spares inn på mindre tasting og feilretting. De fleste aksepterer at et komplisert samfunn trenger mye faktainformasjon, men mange har kritisert måten den samles inn på. Med dette prosjektet mener jeg at vi langt på vei har imøtekommet kritikken fra næringslivet. Vi har også et overordnet mål om å kunne bidra til utviklingen av et fungerende marked for de typer tjenester som AltInn-løsningen representerer, sier Hope i en pressemelding.

For bedriftene stilles det ikke spesielle krav til maskinutrustning, og det er ikke nødvendig å installere spesiell programvare. Vanlig tilgang

til Internett er alt som er nødvendig. Det er Accenture som har fått konsulentoppdraget.

Dagensspørsmål


Det er Stortinget som bestemmer statsbudsjettet. Hva synes DU de bør prioritere?

Bredbånd til skolene
Mer penger til overvåkning av telemarkedet
Forskning og utvikling
Økt bruk av Linux i stat og kommune
NRK og TV2s digitale bakkenett

Trykk her for å se resultatet så langt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.