40% økning i dataangrep fra august til september

- Antallet dataangrep øker alltid på høsten, men sjelden har aktivitetsnivået vært så høyt som nå, ifølge Arendal-selskapet System Sikkerhet ASA.

- Antallet dataangrep øker alltid på høsten, men sjelden har aktivitetsnivået vært så høyt som nå, ifølge Arendal-selskapet System Sikkerhet ASA.

Ifølge System Sikkerhet stammer de fleste angrep mot norske datasystemer fra utlandet og fordeler seg jevnt utover ukens syv dager og døgnets 24 timer.

Arendal-selskapet har foretatt slike målinger siden januar 1999, og den siste målingen er foretatt i Norge i perioden august-september.

Ifølge disse undersøkelsene økte aktivitetnivået økte fra januar til desember 1999 med 60 prosent, fra januar til desember 2000 med 71 prosent og fra januar til desember 2001 med 60 prosent. Og år 2002 følger samme trender som foregående år, hvor aktivitetsnivået har økt markant i løpet av høsten, opplyser markedssjef Arnt Ove Nedrebø i System Sikkerhet i en epost til digi.no.

- For tiden registreres i Norge seks aktive Internett-ormer som i seg selv er et sjeldent fenomen og kan indikere at økt bruk av ormer er en trend for bevisst å skape støy på Internett. En mulig motivasjon for dette er ofte å skjule intelligente og målrettede hackerangrep bak denne støyen, skriver Nedrebø og legger til at støyproduksjonen muliggjøres i stor grad av lett tilgjengelige hjemme-PC-er med lavt sikkerhetsnivå.

- Det store antallet simultane søk etter åpne tjenester på Internett avslører en usikret hjemme-PC i løpet av minutter. Internett-ormer og hackere "tar over" og benytter slike maskiner til ytterligere spredning og støyproduksjon, forklarer Nedrebø og påpeker at spredningshastigheten og skadevirkningene ved en rekke av de siste ormene kunne ha vært sterkt redusert dersom private databrukere var mer bevisst og sikret sine maskiner med enkle midler.

Les også:

Også virusvernerne i Norman ASA advarte i digi.no i går mot dårlig sikring av hjemmemaskiner, og utviklingssjef Steinar Wigtil gikk så langt som å kalle det direkte uansvarlig å ikke satse på automatiske oppdateringsrutiner:


- Abonnementstjenesten vi har hatt hittil, der kundene har hatt anledning til å velge mellom manuell og automatisk installasjon, har gitt en svært interessant erfaring. Alle kundene våre som har opplevd å bli smittet i det siste, har satset på manuell oppdatering, og blitt rammet fordi de har forsømt sine egne rutiner. I framtiden vil det være uansvarlig å ikke satse på automatiske oppdateringsrutiner, sa Wigtil til digi.no.

Ifølge System Sikkerhet har USA, Korea, Kina og Tyskland lenge vært de mest aktive landene hva dataangrep angår.

- Rene virusangrep og masseutsendte e-postmeldinger som følge av virus og Internettormer er ikke en del av målingen og denne aktiviteten kommer i tillegg, opplyser Nedrebø.

System Sikkerhet holder til i teknologisenteret Longum Park i Arendal og er et uavhengig konsulentfirma med 15 års erfaring innen informasjonssikkerhet. Selskapet utvikler og driver med sikkerhetsovervåkning (IDS) som støttetjeneste for nettverksdrift og IKT sikkerhetsavdelinger, med erfaring fra oppdrag for såvel det næringslivet, offentlig forvaltning og forsvaret.

Til toppen